Nieuws
668915
Nieuws

VROUW onderzoek

Financiën zijn onze grootste dagelijkse zorg

Goed nieuws! Meer dan 70 procent van de VROUW lezeressen is redelijk tot heel gelukkig. Wij zijn blij om dat te horen. Maar meteen vroegen wij ons af, waar maakt de VROUW lezeres zich dan toch nog zorgen over? Wij vroegen het jullie en dit is de uitkomst!

Uit onze enquête ‘Waar maak jij je het meest zorgen om’  blijkt dat bijna 40 procent zich dagelijks zorgen maakt om de financiën. Daarnaast maken ze zich ook zorgen (32 procent) om de gezondheid van dierbaren. Maar VROUW lezeressen zijn niet alleen met het hier en nu bezig. Wanneer gevraagd werd waar ze zich nog meer zorgen over maken, noemen ze de toekomst, de zin van het leven en de dood.

Professionele hulp

Ruim 40 procent geeft aan wel eens professionele hulp - denk aan psychologen, psychiaters en levenscoaches - ingeschakeld te hebben om over de zorgen te praten, 25 procent heeft er wel over nagedacht maar het uiteindelijk niet gedaan en 35 procent zegt hier niet over nagedacht te hebben. Maar wanneer ze met iemand zouden willen praten, doen ze dat het liefst over hun gedachten, wensen en verlangens, maar liefst 33 procent geeft dit aan. 30 procent zou het tijdens een gesprek over de dagelijkse zorgen willen hebben en 26 procent praat dan over de relatie.

Carrièrezorgen

Als het aankomt op de zorgen om een carrière maakt 28 procent zich druk over het inkomen. Daarnaast  is 23 procent bang om haar baan te verliezen. Gelukkig is de relatie met collega’s over het algemeen goed; bijna 5 procent maakt zich zorgen over de slechte relatie met collega’s en 6 procent van de vrouwen is bang dat collega’s haar niet serieus neemt.

--

Maak jij je vaak zorgen en word je daar chagrijnig van? Zo geef je jouw humeur een boost!

--

'Straks raken we in een sleur'

In relaties zijn de zorgen meer verdeeld onder de lezeressen. Iets meer dan een kwart (26 procent) geeft aan bang te zijn dat haar partner iets overkomt. Dat doet ons natuurlijk afvragen of die partners echte waaghalzen zijn, maar dat is een vraag voor later. Bijna een kwart van de partners blijkt in ieder geval geen waaghals in de relatie; 20 procent van de vrouwen is bang dat de relatie in een sleur raakt. Over jaloezie maakt de Nederlandse vrouw zich bijna helemaal geen zorgen. Slechts 3 procent maakt zich druk over een jaloerse partner.

Kopzorgen om kinderen

Van de VROUW lezeressen die kinderen hebben, maakt 61 procent zich zorgen dat de kinderen iets overkomt. Gelukkig zijn de schoolprestaties geen groot zorgenkindje van de vrouwen, 16 procent maakt zich hier druk om. De slechte communicatie met hun kinderen is een grotere kopzorg, namelijk een kwart heeft hier slapeloze nachten van. Toch speelt het uithuizige gedrag hier geen grote rol in, daar maakt maar 3,5 procent zich druk om.

Wensen en verlangens

Zoals we al schreven, praten de ondervraagden het liefst over hun wensen en verlangens. Wanneer gevraagd werd waar ze zich dan het meest zorgen om maken, geeft maar liefst een derde aan dat ze bang zijn om nooit de gelegenheid krijgen om een wens in vervulling te laten gaan. 21 procent maakt zich zorgen dat zij de verwachtingen van vrienden en familie niet waar kan maken. Ondanks dat wensen en verlangens ieder mens uniek maken, schaamt 6 procent zich hiervoor.

--

Zorgen over jezelf? Misschien lever je wel te veel kritiek op je eigen kunnen en doen

--

Acceptatie

De ondervraagden zijn wel blij dat het tegenwoordig steeds meer geaccepteerd is dat iemand professionele hulp inschakelt om met zijn of haar zorgen om te gaan. Maar liefst 86 procent is het eens met de stelling dat het meer geaccepteerd wordt. "Ik vind dit een goede ontwikkeling omdat die groeiende acceptatie meer mensen over de drempel helpt om hulp in te schakelen. Het is namelijk helemaal niet slecht om met iemand te praten, opkroppen is erger", reageert een van de ondervraagden. Toch vindt 51 procent dat het niet goed is om altijd over je gevoelens te praten. "Je hebt elke dag emoties, waarom zou je daar altijd over moeten praten?" reageert een andere ondervraagde.

Praten met onbekenden

Over praten met onbekenden is driekwart van de lezeressen het eens; of je nou praat met een bekende of onbekende (professionele hulp) maakt niet uit, soms werkt praten met een onbekende nog wel beter volgens sommigen. Zo reageerde iemand: "Het is juist makkelijker om problemen met een onbekende te bespreken. Zij kennen jouw achtergrond niet, hebben dus geen oordeel of mening en ze zijn er alleen voor jou." Iemand anders praat toch liever met vrienden en familie: "Je vrienden en familie zijn de mensen in je leven en de relatie met hen is veel bepalender voor hoe je je voelt en hoe je het leven ervaart."

Heb jij wel eens professionele hulp ingeschakeld? Stem op onze poll! En laat in een reactie vooral weten wat je van het inschakelen van professionele hulp vindt.