Nieuws/Buitenland
668930
Buitenland

Geen grote patroonhouders meer in Los Angeles

In Los Angeles mag niemand meer patroonhouders hebben waar meer dan tien kogels in kunnen. Het stadsbestuur heeft dinsdag (lokale tijd) ingestemd met een verbod op grote patroonhouders, meldde de Los Angeles Times.

Het verbod moet voorkomen dat er veel slachtoffers vallen bij een schietpartij, omdat aanvallers met kleinere patroonladers eerder moeten herladen. In die tijd kan bijvoorbeeld de politie ingrijpen. Volgens Juliet Leftwich van de organisatie LCPGV tegen vuurwapengeweld waren de grote patroonhouders de „rode draad” in grote schietpartijen in Los Angeles.

In Californië mochten de patroonhouders al niet meer gemaakt, verkocht of geïmporteerd worden, maar het was niet verboden ze in bezit te hebben. Voor het bestuursgebouw in Los Angeles werd dinsdag gedemonstreerd door voorstanders van de wet.

„Mensen die hun families willen verdedigen, hebben geen patroonhouder met honderd kogels en een automatisch wapen nodig”, zei Krekorian, een van de demonstranten. De 'magazines' kunnen gevaarlijk zijn in handen van kwaadwillenden. „Stel je eens voor wat iemand kan doen met zulke vuurkracht tegen een groep mensen als hier.”

Organisaties die zich inzetten voor vuurwapenrechten, zoals de National Rifle Association (NRA), zijn een stuk minder blij met het verbod. Ze dreigen Los Angeles aan te klagen voor onder meer het schenden van de Amerikaanse grondwet, waarin staat dat elke Amerikaan zich met vuurwapens mag wapenen.