Nieuws/Binnenland
668952
Binnenland

Misbruiker was 'eenzaam'

Een man die zijn eenzaamheid probeert te bestrijden door zich dienstbaar op te stellen. Dat beeld schetste de officier van justitie dinsdag in de Haarlemse rechtbank van Theo S. (60). De vrijwilliger wordt ervan verdacht twee jaar lang ontucht te hebben gepleegd met een verstandelijk beperkte cliënt op een zorgboerderij.

Nadat zijn vrouw overleed en hij door psychische problemen arbeidsongeschikt werd verklaard, startte S. als vrijwilliger op de zorgboerderij in Vogelenzang (gemeente Bloemendaal). Het slachtoffer O., begin twintig, kreeg er sinds 2011 zijn dagbesteding.

S. zou zijn momenten hebben afgewacht. „Als we alleen waren, kuste hij me. Kwamen er mensen aan dan zei hij dat ik stil moest zijn”, schrijft O. in een slachtofferverklaring. Volgens het OM zou S. ook de rug en borst van de cliënt hebben gemasseerd, zijn billen en geslachtsdeel hebben betast en hem vaak gevraagd hebben of hij bij hem op schoot kwam zitten.

„Wat hij deed vond ik raar en eng. Ik vind het niet goed dat hij met mensen zoals ik mag werken”, aldus O., die met een IQ van 61 verstandelijk beperkt is.en een stoornis heeft in het autistische spectrum.

Dat hij over de rug en borst van de cliënt heeft hij gewreven, bekent S. „Het gebeurde gewoon. Ik kreeg een black-out”, zei hij op zitting. Andere handelingen ontkent hij.

S. verklaarde zelf op jonge leeftijd te zijn misbruikt. Hij leert onder begeleiding van een psycholoog zijn seksuele driften te beheersen. Ook is hij in therapie om zijn homoseksualiteit te accepteren. S. werkt nu als vrijwilliger in een verzorgingshuis, maar volgens de reclassering moet hij niet op een plek werken waar mensen afhankelijk van hem zijn.

Het OM eist vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De officier van justitie wil dat hij zijn therapie voortzet en geen vrijwilligerswerk bij kwetsbare personen uitvoert. De rechtbank doet 11 augustus uitspraak.