Nieuws/Buitenland
668962
Buitenland

Cipier bekent hulp bij ontsnapping New York

Een 51-jarige vrouwelijke cipier, Joyce Mitchell, heeft dinsdag voor de rechter bekend dat ze twee gevangenen heeft geholpen te ontsnappen. Richard Matt en David Sweat ontsnapten 6 juni uit een zwaar bewaakte gevangenis in het noorden van de staat New York. De ontsnapping kreeg enorm veel media-aandacht en de autoriteiten openden een grote klopjacht in verscheidene delen van de staat.

Matt (49) en Sweat (35) slaagden erin een stalen wand open te snijden en via de buizen van een ventilatiesysteem de Clinton Correctional Facility te verlaten. Ze hadden gereedschap van Mitchell gehad. De cipier had twee gedetineerden ook een vluchtauto beloofd, maar durfde daar op de valreep niet mee te gaan rijden. Ze meldde zich ziek in een ziekenhuis. Mitchell bekende schuld in ruil waarvoor enkele andere aanklachten over seksuele relaties met gedetineerden vervielen.

Matt werd 26 juni ruim 40 kilometer van de gevangenis door de politie doodgeschoten. Sweat werd twee dagen later op drie kilometer van de Canadese grens aangehouden. Mitchell kan zeven jaar cel krijgen. De strafmaat wordt 28 september bepaald.