Nieuws/Binnenland
669009
Binnenland

Reddingsbrigades draaien warm voor SAIL

’Help, ik zink!’

Paniekerig kijkt een drenkeling in de Amsterdamse Zouthaven om zich heen. Vlak naast hem drijft nog een lichaam bewegingsloos in het water. „Help, ik zink weg hier en ik kan mijn benen niet meer voelen!” Snel maar behoedzaam varen twee fel oranje motorboten van de reddingsbrigade dichterbij.

Via een brancard wordt hij de reddingsboot in getild. „Slachtoffer is koud maar aanspreekbaar. Commandopost, kunt u vast een ambulance bellen?” vraagt schipper Rogier door de mobilofoon terwijl de twee opstappers het tweede slachtoffer binnenhalen.

Contact

Vanaf een derde reddingsboot op enige afstand kijkt voormalig beroepsmilitair René van de Brand van de Haarlemse reddingsbrigade aandachtig mee. Want één van de twee lifeguards die de drenkelingen uit het water vissen is zijn 16-jarige zoon Mike. „Probeer even met ze te praten, Mikey, leg contact”, adviseert hij de jongen die in een reddingspak gestoken het hoofd van de bewegingsloze nepslachtoffers stabiliseert. Als het lichaam op de wal is gehesen breekt een lach door op het druipnatte gezicht van de redder. „Kijk, en daarom noemen we hem ook wel Smiley, want dit vindt hij het mooiste wat er is”, grinnikt zijn vader.

Topdrukte

Vanaf de wal kijkt ook Walter Weg nauwkeurig toe, terwijl hij af en toe aantekeningen maakt op zijn klembord. Want het noodlot op het IJ blijkt gelukkig een oefening, om voorbereid te zijn op SAIL. Het botenspektakel zorgt deze zomer voor topdrukte op en langs het water. „Jullie staan hier langs de doorgaande wandelroute naar de binnenstad waar tijdens SAIL ongeveer 2 miljoen mensen zullen passeren. We moeten goed voorbereid zijn, dus we gaan er geen gezellige geitenbreierij van maken!” instrueert coördinator Weg van de 104 jaar oude Amsterdamse reddingsbrigade de kleine twintig vrijwilligers uit de regio die aan de oefening meedoen.

Jaarlijks voeren alle 166 afdelingen van de reddingsbrigade tezamen ongeveer 9000 hulpacties uit waarbij zo’n 300 personen uit een levensbedreigende situatie worden gered. Ook deze zomer is het topdrukte. Er is vorige week zeker 259 keer eerste hulp verleend, 45 kinderen zijn herenigd met hun ouders en werden er 38 opvarenden geholpen, onder wie 17 kitesurfers.

Tijdens SAIL zijn tientallen vrijwilligers actief die met hulp van zeker 15 boten het hele gebied in de gaten houden. Vanaf de intocht bij de sluizen van IJmuiden tot en met het IJ. „Bij grote crises vallen wij onder het commando van de brandweer, wiens wettelijke taak het is om drenkelingen te redden. En als er een grote overstroming plaatsvindt kunnen er direct negentig reddingsboten op trailers vanuit het hele land naar het rampgebied afreizen”, legt landelijk coördinator Bernard Korte uit.

Lifeguard Jeroen steekt na afloop van de oefening een sigaretje op. Zijn opa richtte tientallen jaren geleden de reddingsbrigade in Lemsterland op, en zijn moeder vaart mee op het water van de hoofdstad.

Weg: „Jongeren vanaf 15 jaar zijn bij ons welkom. Dan kun je over vijf jaar bij SAIL aanwezig zijn als lifeguard, en zit je eerste rang!”