Nieuws
669038
Nieuws

Onderzoek

Een standvastige relatie? Plaats veel op Facebook!

Je kent het vast wel: dat ene koppel op Facebook dat de ene na de andere foto plaatst van hun geweldige liefdesleven… Natúúrlijk ben je hartstikke blij voor ze, maar of de hele wereld hier nu continu van op de hoogte moet worden gebracht, betwijfel je ernstig. Het bracht onderzoekster Catalina Toma op een idee: zou het posten van veel foto's – en überhaupt je Facebook-gebruik - effect hebben op de kwaliteit van je relatie?  

Toma bestudeerde het Facebook-gebruik van heteroseksuele stellen. Zes maanden later ging ze na of de koppels nog steeds bij elkaar waren. Kon er een verband worden ontdekt tussen het standhouden van hun relatie en hun Facebook-gebruik in de tussentijd?

''… heeft een relatie met…''

Het resultaat bleek opvallend. Koppels die er op het sociale netwerk voor uitkwamen dat ze een relatie hadden door hun relatiestatus aan te passen, bleken een grotere kans te hebben om zes maanden later nog bij elkaar te zijn. Ook het posten van foto’s samen bleek die kans te vergroten.

--

He bah, wat een perfecte levens!

--

De verklaring?

''De dingen die mensen publiekelijk over zichzelf beweren zijn waarschijnlijk van grote invloed op de wijze hoe ze over zichzelf denken'', aldus Toma. ''Uit ons onderzoek is gebleken dat presentaties op Facebook effect hebben op wat mensen voor hun partner voelen. Je kunt het vergelijken met een verloving of bruiloft. Het koppel verklaart elkaar de liefde voor de ogen van hun vrienden en familie, maken foto’s en wisselen 'ringen' uit.''

--

Waarom vinden we kinderkiekjes op Facebook zo irritant?

--

Relatiebrekers

Naast het posten van foto's, blijken ook het aantal gezamenlijke Facebook-vrienden en het plaatsen van berichten op elkaars Facebook pagina van invloed op het standhouden van een relatie. Zo blijkt het hebben van veel gezamenlijk vrienden geen aanrader. ''We denken dat dit wijst op een groter sociaal netwerk dat wel eens meer alternatieve partners kan herbergen'', aldus Toma. Ook kun je beter niet te veel berichten op de Facebook-pagina van de ander plaatsen. De proefpersonen wezen dit vaak aan als bezitterig.  

Hoe ga jij om met Facebook wat betreft je relatie? Plaats je wel/nauwelijks foto’s van jou en je partner? En is jullie relatie überhaupt wel op Facebook zichtbaar? Waarom wel/waarom niet? Wij zijn benieuwd!