Nieuws/Binnenland
669055
Binnenland

Ruim baan voor natuur bij verbreding A12

Boommarters krijgen houten bruggen, dassen krijgen tunnels, slangen krijgen een corridor en kleine beesten krijgen een eigen overgang onder de spoorlijn Arnhem - Ede/Wageningen. Dat zijn natuurmaatregelen die Rijkswaterstaat treft aan weerszijden van de snelweg A12 tussen Ede en Arnhem.

De dienst licht alle natuurmaatregelen uitgebreid toe op 2 september tijdens een informatieavond in Ede.

Rijkswaterstaat is in juni begonnen met het kappen en rooien van een brede strook bomen en struiken langs het snelwegdeel over de beschermde Veluwe. Voor het weggekapte bos worden elders op de Veluwe nieuwe bomen geplant.

De snelweg tussen Ede en Arnhem is een bekend fileknelpunt. Daarom krijgt de weg nu drie rijstroken aan beide kanten. Dat moet in 2016 klaar zijn. Rijkswaterstaat heeft jarenlang overlegd met onder andere ministeries en natuurbeheerders over compensatie voor de schade aan de natuur.

Onder het 25 kilometer lange tracé komen vijf tunnels voor dieren. Voor boommarters worden op de routeborden boven de weg houten goten gebouwd. Er is al een ecoduct. Onder het spoorwegviaduct komt nog een faunapassage.