Nieuws
669058
Nieuws

Namaakkleding kost Nederland bijna 1 miljard

Goedkope namaakkleding kost de Nederlandse kledingindustrie jaarlijks bijna 1 miljard euro. Voor de gehele Europese Unie bedraagt de schade ruim 26 miljard euro. Dat staat gelijk aan 9,7 procent van de totale omzet van de kledingsector. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van het Europese merkenbureau OHIM.

De misgelopen inkomsten zijn met ruim 4,5 miljard euro het grootst voor Italië. Maar ook Spanje (4,1 miljard euro), het Verenigd koninkrijk (3,6 miljard) en Duitsland (3,5 miljard) derven een hoop inkomsten door nagemaakte merkkleding, schoenen en accessoires.

Volgens het bureau gaan deze misgelopen inkomsten ten koste van zo'n 363.000 banen in de Europese Unie. De schade wordt nog hoger wanneer de effecten op andere industrieën en gederfde overheidsinkomsten worden meegerekend.

Misgelopen verkopen

Dan gaat het om ruim 43 miljard euro aan misgelopen verkopen voor de Europese economie, ruim 8 miljard euro aan overheidsinkomsten en een werkgelegenheidsverlies van 518.000 banen.

In de Europese kleding- en schoenenindustrie werken zo'n 3,8 miljoen mensen. Ongeveer de helft van de productie vindt plaats in Italië. In totaal is de sector in de 28 landen van de Europese Unie goed voor een omzet van zo'n 275 miljard euro.