Nieuws
669061
Nieuws

Horen, zien en meepraten: tv tip

De gevolgen van een verkeerde keuze op jonge leeftijd...

De documentaire Kindsoldaat van Hitler vertelt het verhaal van Herbert Curiël, die op vijftienjarige leeftijd dienst probeerde te nemen bij de SS. De film gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis.

Herbert Curiël is al een buitenstaander sinds hij zich kan herinneren. Hij werd vroeger zwaar getreiterd door zijn klasgenoten, zijn vader was namelijk in 1932 al lid van de NSB. Curiël besloot daarop 'de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert'. Hij wilde het Westen behoeden voor 'het rode gevaar'. Op vijftienjarige leeftijd probeert hij daarom dienst te nemen bij de SS. Toen hij daar werd afgewezen omdat hij niet voldeed aan de SS-standaard, nam hij dienst bij de Kriegsmarine, een keuze die hem zijn hele leven achtervolgd heeft.

Curiël bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde van de oorlog beleefde hij aan boord van de mijnenveger 'RKX 7' in de Oostzee. Hij ontdekte pas later, toen hij foto's uit de concentratiekampen zag, wat er werkelijk gebeurd was. Na de oorlog dook hij onder, maar werd uiteindelijk toch berecht.

Curiël wil met deze documentaire laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben.

NPO 2, 23.25 UUR

Het is soms lastig om onderscheid te maken tussen oorlogmisdadigers en soldaten die gewoon hun plicht vervulden. Bij kinderen helemaal. Kun je het een jongen van 15 aanrekenen dat hij zich aansloot bij de Kriegsmarine?

Over Ronneke

Televisiekijken, boeken lezen en naar muziek luisteren als dagelijkse job. Wie wil dat niet? Journaliste Ronneke van der Genugten geniet van deze droombaan. Gelukkig deelt ze die bevindingen nu ook dagelijks met ons op VROUW.nl!