Nieuws/Buitenland
669087
Buitenland

'Onderzeeër komt uit WO I'

De onderzeeër die vorige week in Zweedse wateren werd gevonden, ligt daar mogelijk al 99 jaar. Volgens een expert gaat het om een in 1916 gezonken Russische duikboot.

Eerder werd gedacht dat het schip er nog niet zo lang lag, hetgeen zou kunnen duiden op een mislukt geheime Russische missie. Beelden van het wrak wijzen echter volgens deskundige Per Andersson uit dat het om een duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gaat.

Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter gaat het vermoedelijk om een zogenoemde Russische meerval, een type boot uit de Som-klasse die ook werd gebruikt in de Eerste Wereldoorlog.

Deze duikboten werden gebouwd op de Nevskiwerf in Sint Petersburg. De eerste meerval liep in 1904 van de helling, de laatste in 1913. Ze waren niet langer dan twintig meter. Die lengte had onder meer te maken met het feit dat ze per trein konden worden vervoerd. Ze werden gebouwd in een spoedprogramma ten tijde van de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905). Later werden ze overgebracht naar de Zwarte-Zeevloot en de Baltische vloot. Dat laatste verklaart de aanwezigheid in Zweedse wateren.

Volgens de Zweedse krant telde de onderzeeër destijds achttien opvarenden.

Het Zweedse leger doet onderzoek naar het wrak dat werd gevonden door duikers van Ocean X Team, een bedrijf dat zoekt naar schatten op de zeebodem.