Nieuws/Binnenland
669098
Binnenland

Chinese scholier mag in Nederland blijven

De vijftienjarige Chinese scholier Dennis Mei uit Leeuwarden die vorige maand samen met zijn ouders uit het land dreigde te worden gezet, mag toch blijven. Dat heeft burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden dinsdag gezegd. Crone heeft zich „achter de schermen” meer dan een jaar ingespannen voor een verblijfstatus voor de familie.

Actie

Honderden medeleerlingen en docenten van de scholengemeenschap Comenius in de Friese hoofdstad gingen in juni de straat op om te protesteren tegen de dreigende uitzetting. De burgemeester zegde toen toe een allerlaatste poging te willen doen om dat te voorkomen.

 

Geen woord Chinees

Volgens directeur Henk Wesseling van Comenius woont de jongen al ruim tien jaar in Nederland. De jongen is in het verleden een keer met zijn ouders voor een weekje 'teruggegaan' naar China. ,,Ik spreek niet eens Chinees'', vertelde Dennis tegenover RTL Nieuws. Hem terugsturen zou een ramp zijn geweest, aldus directeur Wesseling.

 

Asielaanvraag

De ouders van Dennis kwamen naar Nederland, vanwege het gebrek aan toekomstperspectief in China. De reden dat de ouders in eerste instantie geen verblijfsvergunning kregen, is omdat zij bij de asielaanvraag aangaven een eigen bedrijf te willen opstarten maar in werkelijkheid in een restaurant aan de slag gingen.