Nieuws/Buitenland
669102
Buitenland

VN verontrust over doodstraf zoon Kaddafi

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft zich zeer verontrust getoond over de doodstraf voor Saif al-Islam, de zoon van de overleden Libische dictator Muammar Kaddafi. Een rechtbank in de hoofdstad Tripoli veroordeelde dinsdag behalve al-Islam nog acht anderen tot de doodstaf, onder wie Kaddafi's chef van de inlichtingendienst Abdullah al-Senussi en zijn premier Baghdadi al-Mahmoudi.

In een verklaring zeggen de VN dat ze de zaak tegen Saif al-Islam nauwlettend hebben gevolgd en van oordeel zijn dat die niet voldoet aan de internationale maatstaven voor een eerlijke proces. Zo zou de directe verantwoordelijkheid van de verdachte voor misdaden niet zijn bewezen, had hij onvoldoende toegang tot advocaten en zou hij slecht zijn behandeld. Ook zint het de VN niet dat hij bij verstek is veroordeeld.

De aanklacht tegen Saif al-Islam behelsde onder meer moord en het onderdrukken van vreedzame protesten tegen het bewind van zijn vader in 2011. Het proces begon in april vorig jaar en wordt gehouden via een videoverbinding met de stad Zintan, waar al-Islam wordt vastgehouden door een opstandige groep rebellen.

Saif al-Islam (43) gold als de gedoodverfde opvolger van zijn vader. In augustus 2011, twee maanden voor de dood van de dictator, vluchtte hij. Hij werd echter in november dat jaar opgepakt en sindsdien vastgehouden in Zintan. Het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag probeerde hem uitgeleverd te krijgen, maar de Libische autoriteiten gaven te kennen hem zelf te willen berechten.

De verdachten kunnen in hoger beroep en de straffen moeten nog worden bevestigd door het hoogste gerecht in Libië.