Nieuws/Binnenland
669107
Binnenland

Nederland stuurt Russische spion naar huis

Nederland heeft in samenwerking met Duitsland een Russische spion ontmaskerd. De 28-jarige natuurkundige Ivan A. is teruggestuurd naar Rusland. Zelf ontkent hij echter alle beschuldigingen.

Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel.

De vermeende spion van de Russische geheime dienst had een aanstelling aan de Technische Universiteit Eindhoven en was verbonden aan het Duitse Max Planck Instituut in de Beierse stad Erlangen.

 

Toeval

Kort nadat A. in oktober 2013 begon in Eindhoven kwam de Duitse inlichtingendienst hem per toeval op het spoor. Tijdens een onderzoek naar Russische diplomaat uit Bonn, ontdekte de dienst dat deze diplomaat maandelijks een afspraak had met Ivan A. in een koffiezaakje in Aken. Daarbij kreeg de natuurkundige geld van de diplomaat, die in ruil daarvoor informatie over verschillende onderzoeken kreeg.

 

AIVD

De Duitse geheime dienst had hierover contact met de Nederlandse AIVD, die daarop een onderzoek startte. Uiteindelijk werd A. in 2014 aangehouden op het vliegveld van Düsseldorf, maar vervolgens ook weer vrijgelaten.

Eenmaal in Eindhoven kreeg A. te horen dat zijn Schengenvisum wordt ingetrokken, waardoor hij dertien Europese landen niet meer binnenkomt. Daarop vertrok hij naar Rusland. Hij ontkent nog steeds iedere beschuldiging over spionage.