Nieuws
669115
Nieuws

NAVO solidair met Turkije

De NAVO-landen zijn solidair met Turkije in de strijd tegen terrorisme. Die politieke steun sprak het bondgenootschap dinsdag uit na een spoedvergadering over de situatie in Turkije. NAVO-baas Jens Stoltenberg onderstreepte dat Turkije niet gevraagd heeft om (meer) militaire ondersteuning.

De uitzonderlijke bijeenkomst vond plaats op verzoek van de Turkse regering na een reeks terroristische aanslagen. Tijdens de vergadering informeerde Turkije de andere bondgenoten over de maatregelen die het land neemt tegen onder meer terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Na afloop werd er een korte verklaring uitgegeven waarin de 28 NAVO-landen de terroristische aanslagen in de Turkse grensstad Suruç en op politieagenten en militairen afkeuren en hun medeleven betuigen aan de slachtoffers.

De NAVO is niet actief betrokken bij de internationale strijd tegen IS. Maar zo zei Stoltenberg, het bondgenootschap doet veel om terrorisme in het algemeen te bestrijden. Bovendien steunen alle NAVO-landen de door de Amerikanen geleidde missie tegen IS of zijn actief betrokken, zei Stoltenberg. Nederland heeft F-16-vliegtuigen ingezet voor deze missie.

Het meer omstreden agendapunt was de maatregelen en acties die Turkije onderneemt tegen de Koerdische beweging PKK. Turkije bestookte namelijk recent ook PKK-kampen in Noord-Irak als reactie op meerdere aanslagen op Turkse agenten en militairen.

Dat ligt erg gevoelig bij veel bondgenoten, omdat de PKK een belangrijke tegenstander is van IS en ook meestrijdt tegen de terreurbeweging. In de verklaring na afloop van de vergadering werd niet specifiek verwezen naar de PKK.