Nieuws/Binnenland
669140
Binnenland

Schrijver Sybren Polet (91) overleden

Schrijver en dichter Sybren Polet is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie, zijn uitgeverij en de Sybren Polet Stichting dinsdag bekendgemaakt in de Volkskrant. Hij stierf al op 19 juli en is inmiddels in besloten kring gecremeerd.

„De nestor van de Nederlandse literatuur schreef tot het einde, wij lezen hem verder”, meldt uitgeverij Wereldbibliotheek. De stichting voor de schrijver laat weten: „Wij zullen zijn wijsheid, humor en vriendschap enorm gaan missen.”

Polet heette in het echt Sybe Minnema. Hij werd in 1924 geboren in Kampen en werd opgeleid tot leraar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken, om te voorkomen dat hij in nazi-Duitsland te werk zou worden gesteld. In 1946 debuteerde hij met de gedichtenbundel Genesis. In 1953 verscheen zijn poëziebundel Demiurgasmen. Daarna publiceerde hij proza en toneel. Hij is vooral bekend van de romans Breekwater (1961) en Mannekino (1968). Zijn laatste bundel verscheen vorig jaar, Het aaahh & ooohh van de verbonaut.

Polet ontving in 2003 de Constantijn Huygens-prijs. Ook kreeg hij de Jan Campert-prijs. de Herman Gorterprijs, de Busken Huetprijs, de Dirk Martensprijs en de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam.

Polet was een van de Vijftigers. Dat waren jonge vooruitstrevende en experimentele dichters die na de Tweede Wereldoorlog opkwamen. Ze braken met oude regels over vorm en stijl. Tot die groep behoorden ook Simon Vinkenoog, Remco Campert, Jan Hanlo en Lucebert. Ze hadden banden met de experimentele schilders van de Cobragroep.