Nieuws/Binnenland
669169
Binnenland

Ontwikkelaars gedupeerd

Razer neemt deel Ouya over

Hardwarefabrikant Razer heeft de softwareafdeling van spelcomputermaker Ouya overgenomen. Het bedrijf wil de Ouya-games voor zijn eigen Android-gameplatform Cortex TV en zijn Forge TV-settopbox.

De Ouya was één van de eerste op Android gebaseerde tv-consoles. Het apparaat was op financieringssite Kickstarter een enorme hit, maar na deze vroege piek vielen de verkopen flink tegen. Dat was ondermeer het gevolg van de belabberde recensies van de machine.

Het is niet precies duidelijk wat er nu met de rest van het bedrijf gebeurt. Directrice Julie Uhrman is inmiddels opgestapt. Bestaande Ouya-klanten zullen van Razer ondermeer korting krijgen op hardware en software van de nieuwe Ouya-eigenaar, zo heeft het bekendgemaakt. Ook zullen zij hun gekochte spellen over kunnen zetten op nieuwe hardware.

Free the Games

Ondertussen lijken softwareontwikkelaars die voor de Ouya games maken, een minder gunstige deal te krijgen. Het zogeheten Free the Games-programma wordt namelijk per direct stopgezet. Dit was een stimuleringsfonds waarbij ontwikkelaars een bedrag kregen om een spel tijdelijk exclusief voor de Ouya uit te brengen.

Helaas voor de mensen die hieraan meegedaan hebben, wordt het hele fonds geschrapt en zal er geen cent uitgekeerd worden. Dat meldt Motherboard, die contact heeft gehad met enkele van de spellenmakers. Uiteraard zijn deze ontwikkelaars, die rekenden op het geld om hun game te kunnen maken, niet bepaald blij met de overname.