Nieuws/Binnenland
669177
Binnenland

Dappere hond gered na ruim uur in water

Een te water geraakte hond heeft een schipbreuk en 1,5 uur zwemmen in het zeewater nabij de havenmonding van de Eemshaven (provincie Groningen) wonderwel overleefd.

Het beestje, een Australische Shepherd (herder), was aan boord van de Lemsteraak LE55. Het schip maakte door onbekende oorzaak water en zonk deels op enige kilometers van de haven. Het oude schip stak nadien nog slechts gedeeltelijk boven water uit.

Overboord

Een echtpaar van in de zestig uit het Brabantse Boxtel was van boord gegaan, nadat hun schip van de zogenoemde ‘bruine vloot’ in nood kwam. Hun hond sprong echter pardoes uit het bootje waar ze in waren gegaan toen bleek dat het ernst was. „De hond heeft een dik uur gezwommen, onvoorstelbaar’’, vertelt zegsman Eric Siegers van reddingmaatschappij KNRM. Loodsboot Lyra bracht het gestrande stel veilig aan wal.

KNRM-schipper Vincent Medendorp van de regionale reddingsboot Jan en Titia Visser uit Eemshaven schoot te hulp met zijn bemanning. Aanvankelijk bleef de hond zoek en bijna werd de zoektocht gestaakt, liet hij gisteren weten. Nadat de schipper toch nog een ingeving kreeg over een mogelijke locatie, al op de weg terug naar de haven, is hij er alsnog snel heen gekoerst en kon het dappere dier gered worden.

Bij de Kustwacht in Den Helder, waar de medewerkers veel gewend zijn in een zomerseizoen, sprak men gisteren eveneens van een wonderlijke redding. „Het dier is echt een tijd zoek geweest, bij die condities…’’

De aak zou gisteravond laat na de verwachte berging in de Eemshaven aankomen. Het vaartuig heeft forse schade, maar lijkt te redden, was de verwachting bij het havenschap Groningen Seaports.