Nieuws/Binnenland
669179
Binnenland

40.000 mensen voor debat kernwapens

Vredesorganisatie PAX heeft meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald voor een debat over een verbod op kernwapens in Nederland. Met het zogeheten burgerinitiatief wordt de Tweede Kamer gevraagd over het verbod te discussiëren.

Het is een publiek geheim dat op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant Amerikaanse kernbommen liggen opgeslagen. Het burgerinitiatief komt op een symbolisch moment. Op 6 en 9 augustus is het zeventig jaar geleden dat de atoombommen Little Boy en Fat Man boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden afgeworpen.

„Door een verbod kunnen humanitaire rampen zoals we in Hiroshima en Nagasaki hebben gezien zich nooit meer herhalen. Kernwapens zijn massavernietigingswapens die we zo snel mogelijk moeten verbieden”, aldus Krista van Velzen van PAX.

„Inmiddels hebben al 113 van de 195 internationaal erkende staten aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit”.

De kernbommen van het type B61 op vliegbasis Volkel zijn al jaren onderwerp van discussie. In 2013 bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de atoombommen op de Brabantse vliegbasis. Maar het kabinet wil nog steeds niets zeggen over de aanwezigheid van de kernwapens.

Het kabinet-Balkenende IV zou afspraken hebben gemaakt over de vervanging van de bommen door een nieuw Amerikaanse kernwapen.