Nieuws/Binnenland
669185
Binnenland

Toebehoren pompjes op – zelf insuline inspuiten

Diabetespatiënt over de rooie

Onder tienduizenden diabetespatiënten in Europa is grote onrust ontstaan, nu zij voorlopig verstoken blijven van insulinepomptoebehoren, testmateriaal, ampullen en infusiesets.

Het bedrijf Roche Diabetes Care dat de spullen levert, verhuist naar een ander magazijn en hierdoor is de distributie in het honderd gelopen.

De Diabetesvereniging Nederland is woest. „Dit is een enorme fout in de planning. We zijn verbijsterd”, aldus directeur Olof King. „Voor duizenden diabetici zijn de producten van levensbelang.”

'Volledig afhankelijk'

Het meest kwalijke vindt hij dat Roche aanvankelijk heeft geopperd dat klanten maar tijdelijk moeten overstappen op de zogenoemde pentherapie, waarbij patiënten zichzelf met een insulinepen moeten injecteren. „Dat mag Roche helemaal niet doen!” waarschuwt King.

Els Martens is een van de gedupeerden en maakt zich grote zorgen: „Ik ben volledig afhankelijk van een insulinepompje.”

Dat de levering stilstaat, vindt ze onbegrijpelijk. „Accu-Chek weet van deze afhankelijkheid, want ze verstrekt meteen insulinepompjes in geval van nood. Ze worden door een koerier binnen drie uur thuisbezorgd. Nu adviseert men zo nodig een tijdje pentherapie!”

De handmatige insulinetoediening via naalden mag echter alleen na overleg met diabetesverpleegkundige of arts.

Martens: „Binnenkort ga ik met vakantie, en dan zit je toch al in onzekerheid wat je insuline betreft. Voor mij betekent dit veel spanning en stress. En dat werkt ook weer een hogere bloedsuiker in de hand.”

Het bedrijf Accu-Chek gaat inmiddels diep door het stof „Wij begrijpen dat de vertragingen en de communicatie naar klanten tot veel irritatie hebben geleid”, aldus general manager Tim Juergens van Accu-Chek Nederland.