Nieuws
669199
Nieuws

Boete voor onlinegokspellen in het Nederlands

De Kansspelautoriteit heeft een „fikse” boete uitgedeeld aan aanbieders van illegaal gokken via het internet. Twee buitenlandse bedrijven en twee betrokken directeuren moeten samen 180.000 euro betalen. Via veertien websites boden zij illegaal gokspelletjes aan, gericht op Nederland. Dat maakte de Kansspelautoriteit dinsdag bekend.

Het gaat om de Britse sofwareleverancier Total E Soft Limited en het Costa Ricaanse gokbedrijf XKL Limited. De casinospelen, digitale gokkasten, poker en sportweddenschappen die ze aanboden, waren opgesteld in de Nederlandse taal en dat mag niet. Ook werd op de sites onder meer gebruik gemaakt van een Nederlandse vlag.

Er is in Nederland wel een wet in de maak die het in de toekomst mogelijk moet maken om hiervoor een vergunning te verkrijgen. Tot die tijd is het niet toegestaan.

Total E Soft verweerde zich nog door te stellen dat de Nederlandse taal was bedoeld als „extra service voor spelers die buiten Nederland woonachtig zijn, maar de Nederlandse taal prefereren”. Inmiddels blokkeren de websites ook Nederlandse deelnemers. Maar dat was voor de Kansspelautoriteit geen reden om van bestraffing af te zien. Beide bedrijven namen vorig jaar „bewust” het risico om het Nederlandse verbod op online kansspelen te negeren.