Nieuws/Binnenland
669215
Binnenland

Bank kan fluiten naar vergoeding

ABN Amro kan voorlopig fluiten naar een schadevergoeding van ruim drie ton die de bank eiste van een frauderende ex-bankmedewerker. De man behoorde tot een bende die geld van rekeninghouders wist te ontfutselen. De bank zelf kwam niet opdagen tijdens de rechtszaak.

De bankmedewerker werd aangehouden na een onderzoek naar grootschalige bankfraude. De daders, die zich voordeden als rekeninghouders, konden op naam van deze bankklanten betaalpassen en pincodebrieven aanvragen. Meerdere bankmedewerkers waren betrokken bij de fraude. Door contante geldopnames en overboekingen werden honderdduizenden euro’s van nietsvermoedende rekeninghouders weggesluisd.

ABN Amro vorderde daarom een schadevergoeding van 316.500 euro. Dat bedrag bestond uit frauduleus overgeboekte en opgenomen geldbedragen vanaf de rekeningen van de rekeninghouders. De rechtbank vindt echter dat de vordering onvoldoende is onderbouwd. Ook is er niemand van de ABN bij de strafzaak verschenen, waardoor het bedrag niet nader kon toegelicht.

De bankmedewerker is wel veroordeeld tot een taakstraf van honderd uren. Mocht ABN het geld terug willen, dan kan de bank dat bij de burgerlijke rechter alsnog proberen. Ook ING-bank ving bot. Bij een soortgelijke strafzaak werd 21.110 euro van een mededader gevorderd, maar omdat ook die bank niet op kwam dagen tijdens de rechtszitting werd ook die vordering niet-ontvankelijk verklaard.