Nieuws
669242
Nieuws

In het nieuws

Waarom zijn moeders toch zo hard voor elkaar?

Wordt er vandaag een moeder bedreigd omdat ze de tanden van haar kind niet goed heeft gepoetst, morgen krijgt een ander een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen omdat ze een foto van haar kind in de wasmachine met de wijde wereld deelt. Maar waarom? Waarom zijn we zo hard voor elkaar en bieden we elkaar niet de helpende hand? VROUW Psycholoog Roos Woltering legt uit.

"Kritiek leveren: we zijn er dol op! Vooral onder veel vrouwen is het een favoriete bezigheid", vertelt Roos. "De reden dat we andere moeders naar beneden halen? Simpelweg omdat we willen dat onze eigen manier van opvoeden overeenkomt met de manier waarop andere moeders hun kroost grootbrengen."

Vergelijken met andere moeders

"Vrouwen hebben heel sterk de neiging om zichzelf te vergelijken met andere moeders. Ze zoeken daarom ook sneller contact met moeders die dezelfde normen en waarden hanteren zodat ze zichzelf kunnen identificeren", legt Roos uit.

"Als een moeder echter iets doet wat in strijd is met jouw principes dan zijn we snel geneigd om kritiek te leveren of haar af te vallen. Puur om onze eigen principes in stand te houden. Hoe meer je overtuigd bent van je eigen principes, hoe strenger je wordt naar anderen."

Social media

Daarnaast speelt de komst van social media volgens Roos ook een grote rol bij het leveren van kritiek. "Als je het vroeger niet eens was met de manier van opvoeden van de buurvrouw, dan dacht je dat misschien, maar dan sprak je het niet uit. Of je besprak het hooguit in je vriendinnengroep. De buurvrouw merkte - in de meeste gevallen - niets van jouw ongenoegen."

"Met de komst van social media is dat totaal veranderd. Tegenwoordig gooien mensen alles online zonder ook maar een seconde na te denken over de gevolgen. Ze realiseren zich vaak niet dat jouw felle kritiek ook bij die moeder aankomt, maar doordat je de reactie niet ziet, als je thuis achter je computer ziet, durf je vaak meer."

"Daarnaast wordt er online natuurlijk ook continue samengespannen. Jouw afkeuring wordt bevestigd door tientallen of honderden andere moeders, waardoor we vaak het idee hebben dat deze afkeuring oké is. Een ontwikkeling die ik erg zorgelijk vind", laat Roos weten.

Je best doen

"Weet je wat het is met opvoeden? De meeste ouders doen hun  uiterste best, maar ouderschap gaat nou eenmaal met vallen en opstaan. En hoe stoer is het dan als een moeder er voor uit durft te komen dat ze gefaald heeft bij het poetsen van de tanden van haar kleuter?

Het is een probleem dat leeft in héél Nederland alleen deze moeder durft zich kwetsbaar op te stellen door er ook daadwerkelijk voor uit te komen. Daar zouden we toch geen kritiek op moeten leveren, maar juist een arm omheen moeten slaan om vervolgens samen te kijken hoe we het probleem kunnen oplossen?"

Kwetsende opmerkingen

Om te voorkomen dat je andere moeders onterecht kwetst, adviseert Roos om eerst goed na te denken voordat je iets post. "Bij alles wat je via social media deelt, zou ik mezelf eerst afvragen: zou ik deze opmerking ook maken als ze nu recht voor mij zou staan?"

"Daarnaast kan het ook helpen om je meest kwetsbare moment als ouder voor de geest te halen. Stel je dan eens voor dat je dat op social media had geplaatst en de hele wereld eroverheen zou vallen? Wat zou jij er dan van vinden? Wat zou je dan vinden van de opmerking die jij nu van plan bent te plaatsten? Laten we als moeders niet tegen elkaar strijden, maar met elkaar", aldus Roos.

Lees ook: