Nieuws
669243
Nieuws

Advies

Als je beste vrienden gaan scheiden

Jullie vieren samen vakantie, brengen de kerstdagen samen door, delen lief en leed en zijn al jaren onafscheidelijk. Althans ... tot vandaag. Jullie beste vrienden besluiten namelijk om te gaan scheiden. Wat doe je dan? VROUW psycholoog Roos Woltering adviseert. "Tijd heelt alle wonden."

"Een scheiding is altijd heftig. Voor het desbetreffende koppel, maar zéker ook voor de omgeving. Vrienden zijn hier een goed voorbeeld van. Helemaal als jullie samen veel tijd doorbrachten, kan een breuk een ingrijpende gebeurtenis zijn", legt Roos uit.

Boosdoener

"Hoe de vriendschap zich ontwikkelt na de scheiding, verschilt per situatie. Als een koppel in goed overleg besluit om uit elkaar te gaan, kunnen de relaties zich onderling heel anders ontwikkelen, dan wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe liefde in het spel is."

"In dat geval zie je namelijk vaak dat de partner met een nieuwe relatie moet boeten", vervolgt Roos. "Iets wat natuurlijk niet noodzakelijk is. Je kunt een vriend of vriendin ook ondersteunen door neutraal te blijven en zonder mee te huilen of boos te zijn op zijn of haar ex-partner."

Loyaliteit

Het belangrijkste volgens Roos is om in gesprek te gaan. "Wees open en eerlijk naar je vrienden. Leg ze uit dat je het vreselijk voor ze vindt, maar dat de situatie voor jullie als vrienden ook moeilijk is en dat je hoopt dat ze jullie willen helpen om zo goed mogelijk om te gaan met de situatie."

"Verplaats je in de ander en spreek bijvoorbeeld niet af met de ex-partner van je vriendin als je niet zeker weet of zij het prettig vindt als je hem ziet zo vlak na de breuk. Ook al is hij ook een goede vriend van jou. Praat met elkaar en spreek uit wat de verwachtingen zijn. Zo voorkom je scheve gezichten."

Loyaliteit

"Loyaliteit speelt in dit soort gevallen ook vaak een grote rol", vervolgt Roos." Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om loyaal te zijn aan je vriendin en het eerste half jaar geen contact meer te hebben met haar inmiddels ex-partner.

Wél is het verstandig om dit ook duidelijk aan hem uit te leggen en hem op het hart te drukken dat het waarschijnlijk allemaal wel weer goed komt over een tijdje, maar dat je er nu voor kiest om er voor je vriendin te zijn."

"Kortom: blijf met elkaar communiceren en verwacht niet dat het binnen een paar weken wel weer opgelost is. Geef het tijd, want ze zeggen niet voor niets: tijd heelt alle wonden", aldus Roos.

Hebben jullie dit meegemaakt? Hoe gingen/ gaan jullie hier mee om? Laat het ons hieronder weten!

Lees ook: