Nieuws/Buitenland
669249
Buitenland

'Luchtaanval Jemen lijkt op oorlogsmisdaad'

Luchtaanvallen die een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië vrijdag heeft uitgevoerd in Jemen zijn mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag. Zeker 65 burgers, onder wie tien kinderen, kwamen door de aanvallen om het leven.

De organisatie wil dat een commissie van de VN-Mensenrechtenraad onderzoek doet naar de mogelijk onwettige bombardementen, omdat Saudi-Arabië en de andere leden van de coalitie dat zelf niet hebben gedaan. „De coalitie bombardeerde herhaaldelijk woningen, met dodelijke gevolgen”, zei Ole Solvang van HRW. „Zonder een duidelijk militair doel lijkt het erop dat het om een oorlogsmisdaad gaat.”

De mensenrechtenorganisatie heeft het gebied na de bombardementen bezocht. Zeker zes bommen waren neergekomen op een fabrieksterrein waar zo'n 200 families van werknemers wonen. De fabriek leek niet te worden gebruikt voor militaire doelen. Ook waren er volgens bewoners geen Houthi-rebellen, waar de coalitie tegen bombardeert, in het gebied.