Nieuws/Binnenland
669470
Binnenland

Internationaal team checkt zakkenrollers

Tijdens de Gay Pride werkt de Amsterdamse politie samen met een internationaal team in de strijd tegen zakkenrollerij. De daders hebben vaak verschillende nationaliteiten en het kan zijn dat er sprake is van rondtrekkende dadergroepen die in diverse landen actief zijn, liet een woordvoerster weten. Met behulp van buitenlandse specialisten kan de politie sneller in kaart brengen of een verdachte eerder actief was als zakkenroller of voor dit feit is veroordeeld.

De Amsterdamse politie waarschuwt bezoekers van de Amsterdam Gay Pride ook deze editie weer voor zakkenrollers. Vorig jaar sloegen criminelen toe bij zo'n driehonderd mensen en hoewel dat de helft minder was dan het jaar ervoor, is de politie toch weer extra alert.

Drukbezochte evenementen als de Gay Pride, met op zaterdag als hoogtepunt de botenparade, zijn geliefd bij zakkenrollers. Als mensen dicht op elkaar staan, is dit een ideale situatie om ongemerkt toe te slaan. De politie adviseert bezoekers onder meer tassen voor zich te dragen en als iemand bijvoorbeeld op hun kleding knoeit, dit zelf schoon te maken en niet in te gaan op een hulpaanbod.

Daarnaast raadt de politie aan om de 'Find my phone app' op de telefoon te installeren, zodat de locatie van het toestel na een beroving kan worden achterhaald. De politie zet zaterdag extra mensen in om via deze app zakkenrollers op te sporen.