Nieuws/Binnenland
669521
Binnenland

Praat mee

Dit is de jongen waar Lisa Tuk (13) contact mee dácht te hebben

Al vier dagen hebben de ouders van de 13-jarige Lisa Tuk niets meer van hun dochter vernomen. Het meisje verdween van de een op de andere dag van het vakantieadres waar ze met haar ouders verbleef. Het enige wat de familie van het meisje weet, is dat hun dochter vlak voor vertrek werd benaderd door een onbekende jongen via een Facebookaccount. Een account dat helemaal niet blijkt te bestaan, zo blijkt vandaag.

De politie denkt dat het dertienjarige meisje woensdagnacht de benen heeft genomen. Of dat uit eigen wil was of dat ze werd gedwongen, is nog niet duidelijk. Al denkt de vader van het meisje dat het Facebookbericht, dat Lisa kreeg nét voor haar verdwijning, er wellicht iets mee te maken heeft. "We zijn bang dat ze uit zichzelf is vertrokken, maar sindsdien tegen haar zin wordt vast gehouden", laat haar vader weten.

Catfish: nepaccount

Waar Lisa op de dag van haar vertrek dacht contact te hebben met Daniël Jambers, bleek dat niet het geval. De foto op de Facebookpagina is van een Amerikaanse jongen. Welke jongen er wél schuilgaat achter het account en met wie Lisa contact had, is nog niet duidelijk. "Het is een nepaccount, maar er zijn allemaal mensen in de weer om te achterhalen wie er daadwerkelijk achter zit", vertelt haar vader.

Account controleren via Google Afbeeldingen

Het moet voor ouders een beangstigend idee zijn: niet weten met wie je kind op social media praat. En als je het dan wél weet, de onzekerheid dat er dus zogenaamde nep-accounts worden aangemaakt. Hoe kun je als ouders in enige mate vinger aan de pols houden?  Eén van de manieren waarop je erachter kunt komen of een Facebook account echt of nep is, is door een 'reverse image search' te doen. Download bijvoorbeeld een profielfoto van de gebruiker en upload deze in Google Afbeeldingen.

In het geval van Daniel Jambers komen wij dan uit bij een Instagram account van 'Cris Brady Good Stephens'. Ook de andere foto's van het Facebook account van Daniel Jambers zijn terug te vinden op het Instagram account van Cris, die hoofdzakelijk foto's post in de buurt van San Diego, aan de westkust van de VS. Niet in Rotterdam, zoals het Nederlandse account suggereert.

Wij zijn enorm geschrokken van dit bericht: hoe zit dat bij jullie? Weten jullie met wie je zoon of dochter contact heeft via Facebook? Controleren jullie dat eens in de zoveel tijd? Praten jullie erover?

Praat met ons mee!