Nieuws/Binnenland
669594
Binnenland

Artsen slaan slaatje uit menselijk weefsel

Een kwart van de artsen en arts-assistenten slaat uit het aanmelden van weefseldonaties een persoonlijk financieel slaatje. Uit een inventarisatie die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) heeft gemaakt op verzoek van De Telegraaf blijkt dat de bedragen niet op rekening van het ziekenhuis of de maatschap worden bijgeschreven.

Daar moet verandering in komen, vindt medisch ethicus Annenlien Bredenoord. Bij het aanvragen van een weefseldonatie kan de medicus zelf bepalen naar welk rekeningnummer de vergoeding van 90,76 euro kan worden overgemaakt. Vorig jaar werden 1952 ingevulde declaratieformulieren geretourneerd naar de NTS, die verantwoordelijk is voor de financiële afhandeling van declaraties. In totaal werd 178.706 euro uitgekeerd, waarvan een kwart in de zakken van de artsen of -assistenten terechtkomt.

De NTS zegt dat het formeel gezien is toegestaan om het bedrag op eigen rekening te laten storten. ,,Maar er is in de medische sector wel veel discussie over of dit bedrag niet ten goede moet komen aan het algemeen belang", erkent directrice Bernadette Haase van de NTS. Veel artsen hebben binnen hun ziekenhuis of maatschap juist wel afspraken gemaakt en laten het bedrag op een speciaal rekeningnummer storten. ,,Het geld wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor scholing van professionals."

Volgens dr. Annelien Bredenoord, universitair hoofddocent medische ethiek aan het UMC Utrecht, is de situatie onwenselijk. ,,Je moet helemaal niet willen dat er de indruk ontstaat dat er sprake is van een persoonlijk belang. Het is betreurenswaardig wanneer de patiënt denkt dat de arts een eigen belang heeft bij het aanmelden van donaties."

Persoonlijk gewin

Bredenoord, tevens Eerste Kamerlid voor D66, pleit voor veranderende regelgeving: ,,Zorg ervoor dat er een deugdelijk bekostigingssysteem komt, zodat niet de indruk kan ontstaan dat er persoonlijk gewin plaatsvindt. Ethici en politici moeten in de gaten houden dat de situatie zodanig geregeld is dat dit vraagstuk van tafel is."

Zowel voor het melden van orgaan- als weefseldonoren zijn vergoedingen in het leven geroepen, omdat donatie-activiteiten van oudsher niet gefinancierd worden door verzekeraars. Voor het stellen van een donatievraag en het begeleiden van de familie van een orgaandonor geldt een bedrag van 533,50 euro. Het melden van een weefseldonor levert 90.76 euro op. Volgens Haase heeft de beroepsgroep zelf op de vergoedingen aangedrongen. ,,De arts in kwestie moet veel vragen van medische aard beantwoorden en dat kost tijd. Met verzekeraars en artsenorganisaties is de NTS in 2001 overeengekomen dat daar een passende vergoeding tegenover moet staan. Omdat voor orgaandonatie toen al jarenlang een vergoeding bestond, was het logisch om ook voor weefseldonatie een vergoeding te verstrekken."

Ziekenhuizen, professionals, zorgverzekeraars en het het ministerie van VWS werken aan een nieuw plan waarbij de nadruk ligt op 'financiële en organisatorische verankering' van donatie van organen en weefsels. ,,Hierbij wordt de noodzaak van vergoedingen opnieuw bekeken en waar nodig aangepast", belooft Haase.