Nieuws/Binnenland
669620
Binnenland

Baasje laks met chip in huisdier

Een groot deel van de honden- en katteneigenaren vergeet de chip te registreren die ze bij de dierenarts hebben laten plaatsen. Ook het aanpassen van de gegevens na een verhuizing wordt vaak vergeten.

Dierenorganisaties luiden de noodklok, omdat vaak dieren worden gevonden die niet meer met hun baasje herenigd kunnen worden. Ook met chip is in veel gevallen nog steeds niet te achterhalen wie de eigenaar is.

Niet geregistreerd

„Veel honden en katten in asielen hebben wel baasjes, maar we weten simpelweg niet wie dat zijn. De chip werkt niet, staat verkeerd geregistreerd of is helemaal niet geregistreerd. En het baasje? Die heeft meestal geen idee”, reageert Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

Hij vervolgt: „Het is een bekend probleem. Chippen gebeurt steeds frequenter, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat je die chip zelf moet registreren. Er zijn wel dierenartsen die dit voor je doen, maar dat is lang niet altijd het geval.”

Ook gebeurt het dat bij een verhuizing, bij een nieuw telefoonnummer en wanneer een hond van een ander wordt overgenomen, de chip niet geactualiseerd wordt. „Bij een verhuizing staat bijvoorbeeld het oude adres nog in de databank. De nieuwe bewoners moeten dan maar net weten wie er eerder woonden.”

Sinds 2013 is het chippen van honden wettelijk verplicht, voor katten nog niet. Het baasje is er verantwoordelijk voor dat de chip altijd werkt, op naam staat en te allen tijde bijgewerkt is.

Europa

De dierenartsen beroepsorganisatie KNMvD heeft een grote wens. Dat is één databank met alle gegevens van geregistreerde honden en katten in Europa. Dat verschilt nu per land en zelfs binnen die landen zijn er meerdere databanken.