Nieuws/Binnenland
669821
Binnenland

Beroemde zonnebloemen kleuren roze

Van Gogh goes gay

De wereldberoemde zonnebloemen van schilder Vincent van Gogh worden dit jaar de mascotte van de Amsterdamse Gay Pride.

Zondag, tijdens een van de openingsbijeenkomsten van de Amsterdam Pride kleuren de zonnebloemen roze. Door minister Plasterk wordt het door de Amsterdamse Alice Wielinga gemaakte kunstwerk met zonnebloemen in de kleuren van de regenboog onthuld in het Van Gogh Museum. Daarbij zullen optredens zijn van Sjors van der Panne en Liesbeth List. 

Wielinga is de afgelopen weken speciaal naar het Franse Arles gegaan, om zonnebloemen te zoeken, in hetzelfde veld als Van Gogh deed. Ze zocht daar naar bloemen die zoveel mogelijk gelijkenis vertonen met die in het originele schilderij.

De zonnebloemen zijn divers

Het is niet zonder reden dat Wielinga met de zonnebloemen aan de slag is gegaan. "Het Van Gogh Museum heeft geen apart programma voor de Pride, maar we zijn enorm trots op de enorme diversiteit aan bezoekers die ons museum trekt", vertelt Axel Rüger, directeur van het museum. "Die diversiteit en inclusiviteit vergelijk ik altijd met De Zonnebloemen van Van Gogh. De bloemen op dit iconische schilderij lijken uit een soort kleur te bestaan, maar als je goed kijkt bestaat het uit allerlei verschillende soorten geel. De bloemen zijn verschillend van elkaar in kleur en vorm, maar juist hierdoor versterken ze elkaar en betoveren ze het oog. Je zou een parallel kunnen trekken met de sprankelende diversiteit van de LHBTQ-gemeenschap, de kracht en schoonheid die hiervan uitgaat is enorm inspirerend."

Opmaat voor Europride

Het feest in het Van Gogh Museum is het startschot voor het culturele programma, maar vooral: de opmaat voor volgend jaar. Siep de Haan (oprichter van de Amsterdamse Pride) en Ilias Zian (van de Marokkaanse boot die vorig jaar meevoer) willen dat het culturele programma volgend jaar, als de Pride samenvalt met Europride nog nadrukkelijker in beeld komt.

"We willen een groter podium bieden aan kunst", zeggen de twee. "Er is een behoorlijk cultureel programma, maar dat willen we zichtbaarder maken. Emanciptie zonder zichtbaarheid is niet goed en cultuur is een verbindende factor."

Kunst in de openbare ruimte

Meest zichtbaar zijn de optredens op het Rembrandtplein, maar er moet veel meer in de openbare ruimte plaatsvinden, vertelt het duo. De Haan begon in 1998 bijvoorbeeld al met het vertonen van films op een groot scherm om de Nieuwmarkt.

"Een uitbundige botenparade, hoe prachtig ook, is niet genoeg", vertelt De Haan nu. Hij was degene die de botenparade over de Prinsengracht twintig jaar geleden bedacht. "De hele stad willen we gebruiken. Het moet laagdrempelig. We hopen dat we daarvoor wat meer openbare ruimte mogen claimen volgend jaar. Je moet de kunst onverwacht tegenkomen. Iemand zien schilderen in bijvoorbeeld een bekend restaurant. Of dat er iets gebeurt in de etalage van de V&D. En straatoptredens. Volgend jaar moeten we een echte roze museumnacht organiseren. De emancipatie moet verder reiken dan alweer een feestje."

Vrijheid als hoogste goed

Rüger van het Van Gogh Museum (zelf ook homo) vindt het dan ook niet ondenkbaar dat er niet alleen dit, maar ook volgend jaar een rol voor 'zijn' museum is weggelegd tijdens de Pride: "Al in een heel vroeg stadium werd duidelijk dat het Van Gogh Museum en Amsterdam Gay Pride elkaar veel te bieden hebben en zijn we van start gegaan met het kunstprogramma", zegt hij. "Ook persoonlijk is Amsterdam Gay Pride heel belangrijk voor mij: Amsterdam bekent die dag kleur door de wereld te laten zien dat LHBT’s zichzelf kunnen zijn in ons land. Vrijheid als het hoogste goed. Amsterdam Gay Pride laat de creatieve rijkdom van deze groep zien en de onderlinge, vaak hartstochtelijke, verbondenheid. Dat prikkelt en ontroert, en het maakt een vuist tegen intolerantie, onwetendheid en uitsluiting. Ik ben gek op Amsterdam, en vooral tijdens Amsterdam Gay Pride ben ik enorm trots op mijn stad. Ik zie het als een grote eer dat zo veel buitenlanders naar Amsterdam komen om deel te vormen van dit evenement en te genieten van onze gastvrijheid. Het gevoel van saamhorigheid vindt ik ook belangrijk, uiteindelijk zijn we allemaal samen, we zijn allemaal wereldburgers."

Hij gelooft in een groter cultureel programma op de Pride. "Veel homo’s proberen door middel van creativiteit en verbeelding de wereld mooier - en vaak ook: beter - te maken. Dat is onze passie en is misschien wel een inlossing van een belofte die we met onszelf als kinderen maakten, toen de wereld ons minder welgezind was. Emoties, hoop en schoonheid staan ook centraal in het werk van Van Gogh."

Noord-Korea

De succesvolle fotokunstenares Alice Wielinga zal er zondag in het Van Gogh Museum helaas niet bij zijn. Zij werd gisteren in de Amerikaanse Time bewierookt in verband met de opening van haar fototentoonstelling over Noord-Korea, in Chicago.  Haar veelkleurige zonnebloemen zijn de hele maand augustus te zien in Boekhandel Vrolijk.