Nieuws/Buitenland
670015505
Buitenland

Vrouw van drugsbaron ’El Chapo’ erkent rol in Sinaloa-drugskartel

Emma Coronel Aispuro.

Emma Coronel Aispuro.

WASHINGTON - De echtgenote van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman, beter bekend als ’El Chapo’, geeft toe haar man geholpen te hebben met de organisatie van het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel. De rechtbank in de Verenigde Staten kan de 31-jarige Emma Coronel Aispuro veroordelen tot een levenslange celstraf.

Emma Coronel Aispuro.

Emma Coronel Aispuro.

Coronel Aispuro zei tijdens een zitting ook schuldig te zijn aan drugshandel en witwaspraktijken. Ze gaf daarnaast toe een rol te hebben gespeeld bij de ontsnapping van haar echtgenoot uit een Mexicaanse gevangenis in 2015. Al voor de zitting werd verwacht dat de voormalige schoonheidskoningin een bekentenis zou afleggen. Ze zal op 15 september haar straf horen.

Ze werd in februari aangehouden bij aankomst in de Verenigde Staten. Ze werd ervan beschuldigd Guzman van 2012 tot 2014 te hebben geholpen met zijn drugshandel door berichten aan hem door te geven, ook na zijn arrestatie in februari 2014.

De nu 64-jarige ’El Chapo’ belandde in 2019 levenslang in de gevangenis, nadat de rechtbank in New York hem schuldig achtte aan onder meer het leiden van een criminele organisatie, witwassen en tientallen moorden. Het Sinaloa-kartel staat bekend als één van Mexico’s meest gewelddadige drugsorganisaties.