Nieuws/Binnenland
670074221
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 19 juni

LIVE | Ook demonstratie tegen coronaregels in Maastricht verboden

Amsterdam - Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd ruimschoots de 8,5 miljoen voorbij. Het dodental gaat richting de 455.000. In ons land vielen er ruim 6000 dodelijke slachtoffers, al liggen de werkelijke aantallen hoger. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

De Veiligheidsregio Zuid Limburg heeft een demonstratie tegen de Covid-19-richtlijnen, die zaterdag in Maastricht zou plaatsvinden, verboden. Dat laat de regio vrijdagavond weten.

Volgens de veiligheidsregio gaat het om een evenement, en die gebeurtenissen mogen conform de geldende noodverordening tot 1 september niet gehouden worden. „Omwille van het bestrijden van het coronavirus is het vanuit volksgezondheidsoogpunt van groot belang dat de maatregelen uit de noodverordening worden nageleefd. Dit besluit zegt overigens niets over het recht van demonstreren, dat is en blijft een groot goed”, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De manifestatie onder de noemer „Lets Dance, Fuck de 1,5 meter” en „Leugens RIVM tegen lockdown” zou worden georganiseerd door onder meer de actiegroep Demonstratie van het Volk. Mensen moesten zich om 12.00 uur bij De Griend in Maastricht verzamelen, waarna de manifestatie om 14.00 uur zou beginnen en en tot 18.00 uur zou duren.

Eerder had de gemeente Den Haag ook al een demonstratie tegen de coronamaatregels verboden. De rechter oordeelde vrijdag in een kort geding dat de gemeente Den Haag juist heeft gehandeld door de demonstratie te verbieden.

Laagste aantal coronapatiënten ic sinds lockdown

In Nederland gloort juist een beetje hoop. Op de intensive cares in Nederland liggen nog 57 patiënten met het coronavirus, tien minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds het kabinet in maart besloot tot een ’intelligente lockdown’.

Op de intensivecareafdelingen liggen 592 mensen met andere aandoeningen, 24 meer dan op donderdag. Dat betekent dat de ic’s in totaal 649 mensen behandelen, veertien meer dan op donderdag maar nog aanzienlijk minder dan gebruikelijk. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ligt op de helft van alle ic’s geen enkele coronapatiënt meer.

Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen nog 235 mensen met Covid-19. Dat zijn er 26 minder dan op donderdag.

Opnieuw laag dodental

Nog eens drie mensen zijn gestorven door het coronavirus. Het RIVM heeft hun overlijden in de afgelopen 24 uur doorgekregen. Daarmee is het aantal sterfgevallen opgelopen tot 6081. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

GGD’en hebben elf nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Daarmee komt het totaal aantal opnames op 11.846. Onder deze nieuwe meldingen zijn twee mensen die in mei in een ziekenhuis kwamen te liggen en iemand die al half maart werd opgenomen. Het virus is vastgesteld bij nog 116 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.426.

Alle drie de overledenen zijn afgelopen woensdag gestorven. Het aantal dagelijkse sterfgevallen zit al bijna twee weken tussen één en vijf. Afgelopen zaterdag is voor zover nu bekend slechts één persoon overleden, het laagste aantal sinds begin maart.

Het laatste nieuws van vandaag:

Binnenland:

Buitenland:

 • Hooggerechtshof Oklahoma: rally Trump in Tulsa kan doorgaan
 • Commandant vliegdekschip krijgt baan niet terug na coronarel
 • Brazilië meldt als tweede land meer dan een miljoen coronagevallen
 • WHO meldt recordaantal besmettingen: 150 coronabesmettingen op een dag
 • Aantal coronabesmettingen in Peking blijft toenemen
 • Coronacijfers Belgiëdalen gestaag, reproductiegetal op 0,87
 • Coronavirus in Italiaans afvalwater twee maanden vóór het eerste geval bekend werd.
 • Marokko meldt grootste stijging coronagevallen tot dusver
 • In Duitsland zijn 770 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld
 • Complete Duitse flat in isolatie na honderdtal besmettingen
 • Britten stoppen met ontwikkelen van eigen corona-app
 • Parlementsverkiezingen Servië eerste in Europa sinds coronacrisis
 • Noodpakket voor Caribisch Nederland met vier maanden verlengd

Financieel nieuws:

Sport:

Entertainment:

Bekijk hier het overzicht van donderdag 18 juni

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo