Nieuws/Binnenland

Eerste schokvrije huis Groningen

Na alle trieste berichten over beschadigde woningen en sloop vanuit het gasgebied in Groningen, is er deze week eindelijk goed nieuws. De bouw van een eerste aardbevingsbestendige woning volgens de laatste normen is woensdag na lange voorbereidingen gestart.

Het massief houten, vrijstaande pand in het dorp Meedhuizen (gemeente Delfzijl) is straks het eerste particuliere nieuwbouwhuis dat helemaal aan de allernieuwste richtlijnen voldoet.

Deze zogeheten Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor robuust aardbevingsbestendiger bouwen is opgesteld voor extra stevig maken van constructies.

Het gebouw aan de landelijke Essenlaan krijgt een ijzersterke, maar dus houten constructie. De fundering is straks bovendien op meerdere manieren krachtiger. De speciale vloer is voorzien van van gewapend beton en vastgemaakt aan de fundering. Het huis krijgt heipalen tot vaste zandlagen, in een streek waar voorheen vaak gewoon op zand gebouwd werd.

Flexibel

„Belangrijk is vooral dat het lichter en flexibeler is met houtwerk dan een gewone woning”, vertelt houtbouwer Arie Slagboom (38) van Mi Casa uit Alblasserdam op het groene kavel. „Dat kan een beving veel beter aan.” Het nieuwbouwproject leidt niet tot de gevreesde, lelijke ’verbunkering’: „Integendeel, het ziet er normaal uit.’’

Slagboom heeft in Zuid-Holland twintig jaar ervaring opgedaan met werken op lastige bodems. Er is vertrouwen: „Met de NAM waren we er in ieder geval snel uit.”

De bestaande boerderij uit 1895, die gesloopt moet worden, staat in houten stutten. De gevelmuren bollen, het leed ook recentelijk aardbevingsschade. Binnen vijf kilometer staan drie gaslocaties.

Zekerheid

Nieuwbouw moet bewoners zekerheid bieden voor de toekomst. De kopers vonden het ontwerp zowel veilig als mooi. „Ik wilde niet meer wachten, nieuwbouw gaat vaak sneller dan herstel”, verklaart boer Arie Brenters, die met vrouw Bianca liever op de achtergrond blijft. „Want het is een algemeen Gronings probleem, niet alleen voor ons.” De bewoner benadrukt dat ze zelf de woning betalen. „NAM betaalt de kosten voor het aardbevingsbestendiger maken, een tiende deel.”

Aardgasgigant NAM ondersteunt dit soort prille projecten, als onderdeel van een ’s limmer ontwerpen-regeling’. „Het is belangrijk dat het veilig is, toch mooi en met redelijke kosten”, aldus NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar. „En met de nieuwe normering kan daaraan gewerkt worden.”

De NAM financiert deels mee via een nieuwbouwregeling. Het gaat hier om 2,5 of 10 procent van de bouwsom, bedoeld voor ’s chokbrekende’ aanpassingen. De hoogte hangt af van de locatie in het gasgebied. Waar meer schade dreigt is de versteviging het meest robuust.