Nieuws

Acht mensen geven weer hun jawoord aan een onbekende

’Scherpere aanpak’

Door Patricia Cortie

Het jawoord geven aan een volslagen onbekende, van wie je de naam niet eens weet? Gewillige bruiden en bruidegommen genoeg: er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep voor het nieuwe seizoen van Married at first sight. Deze keer wordt de begeleiding intensiever. Presentator Peter van der Vorst: „Het knalde vorige keer bij drie van de vier stellen al tijdens de huwelijksreis.”

„Het is jammer dat sommigen toen al dachten: we stoppen ermee. Maar het blijft bijzonder dat er ook échte liefde is ontstaan, tussen Bram en Patty.” Hun huwelijk, gesloten in het eerste seizoen van het programma, is als enige nog intact. Van der Vorst: „Dat hopen we nu minimaal te evenaren. De aanmeldingen stroomden binnen na vorig jaar. Het waren er over de duizend, ik denk wel de helft meer dan bij de start. Er hebben zich meer vrouwen dan mannen aangemeld. Dat is ook in de andere landen waar het tv-programma wordt uitgezonden zo.”

Married at first sight is een internationaal format, onder meer te zien in Denemarken, Australië, Amerika en Engeland. Het concept is overal exact hetzelfde: vier stellen wagen de grote sprong. „Ze zijn dit keer tussen de 24 en de 45 jaar oud. Sommigen hebben al volwassen kinderen.” In Nederland doen nu ook twee mannen mee die met elkaar gaan trouwen. „Dat hebben we in de oproep ook gezegd: homo, hetero, meld je aan. Er zaten er veel tussen en daar is een goede match uitgekomen.”

Theoloog

De combinaties wordt gemaakt op basis van uiteenlopende fysieke en psychologische tests. Er zijn verschillende experts betrokken bij het proces: een psycholoog, een bioloog en een seksuoloog. „Daar is nu ook een theoloog bijgekomen. Niet per se voor de godsdienst, maar die behandelt de levensbeschouwelijke kant: hoe mensen denken.”

„Wat we nu ook doen is vóór de huwelijksreis een psycholoog bij de bruidsparen langs sturen. De begeleiding is uitgebreider geworden. Om te kijken hoe ze eraan toe zijn, hoe ze reageren op elkaar. Dat is wel nodig. Dan gaan ze iets zelfverzekerder weg. Het knalde vorig seizoen bij drie van de vier koppels al tijdens die reis. We drukken nu iedereen op het hart: ’ga het aan, stel je open’.”

„Mensen denken dat wanhopige types zich aanmelden, maar dat is niet zo. Het zijn gewoon leuke mensen die hopen dat het deze keer wel lukt. We begeleiden hen juridisch ook goed en tikken de voorwaarden af. Het is helemaal een écht huwelijk.”

Na het eerste jaar begonnen achteraf wat deelnemers te morren. Ze meenden onder meer dat er geen goed beeld van hen was geschetst door de makers. Van der Vorst, naast presentator ook producent: „Ik ben bij iedereen langs geweest die daar behoefte aan had. Ook zonder camera. Dat waren prima gesprekken.”

In het verlengde daarvan, vertelt hij dat de kandidaten nu nog beter worden voorbereid op social media. „Dat doen we trouwens bij ál onze programma’s. Als je daar nog nooit mee te maken hebt gehad, dan word je gek. Er keken vorig jaar een miljoen mensen naar het programma, maar er is een klein clubje Twittertrollen dat vervelend is.”

„Je gaat je er hoe dan ook iets van aantrekken. Dat weet ik zelf ook. Ik zit wel op Twitter, maar veel minder dan voorheen. Als mensen negatief zijn over mij, dan denk ik ’dat zal wel’. In het begin trek je je alles aan, nu denkt je: ’ach, beroepszeurpieten’. Soms reageer ik wel. Dat maakt het juist níet erger. Als je serieus ergens op ingaat, krijg je vaak excuses.”

Kijkcijfers

Van der Vorst is momenteel druk met het produceren van This time next year, dat wordt gepresenteerd door Wendy van Dijk. Ook volgt er dit voorjaar een nieuw seizoen van Van der Vorst ziet sterren en is hij de nieuwe presentator van RTL Boulevard. Hij stopt als ’inval-Humberto’ bij RTL Late Night in de zomer. Aan een verklaring voor de dalende kijkcijfers van de talkshow wil Van der Vorst zich niet branden: „Alles wordt dan uitvergroot.”

Hij richt zich nu liever op Married at first sight: „Dat is verplaatst van half tien naar half negen. Het sluit aan bij de kijkersgroep van Goede Tijden, Slechte Tijden. Dit is ook een soort GTST, maar dan echt.”

Wat is volgens Van der Vorst zelf de garantie voor een goed huwelijk? „Eerlijk zijn naar elkaar en uitspreken wat je denkt en voelt. En niet teveel invullen voor de ander. Dat is de basis.”