Nieuws
670299
Nieuws

10 x educatief uit in eigen land

Wil je de kinderen tijdens de vakantie (of op een andere vrije dag) verrassen met een gezellig dagje uit? Het is dan natuurlijk mooi meegenomen als de invulling van de dag ook nog iets educatiefs met zich meebrengt. Dan zit je in Nederland goed! Veel Nederlandse musea hebben namelijk interactieve programma’s speciaal voor kinderen, waarbij ze spelenderwijs leren over geschiedenis, natuur en cultuur. Hierbij 10 tips voor leuke, educatieve uitjes in eigen land.

1. NEMO (Amsterdam)

Science Center NEMO laat je kennis maken met de wereld van wetenschap en techniek. En dat mag je hier allemaal zelf ervaren, aanraken, proberen of uitvinden. Kortom, ultra interactief! Van “afluisteren doe je zo” tot antwoord op de vragen “hoe ontstaat een regenboog?” of “wat is kortsluiting?”. Iedereen van heel jong tot oud zal ogen en oren tekort komen, maar bij een leeftijd vanaf 6 jaar steken de kinderen ook echt iets op.

 

2. Beeld & Geluid (Hilversum)

Duik letterlijk de wereld van de tv in met de Beeld & Geluid Experience. Het nieuwe Media Ukkie Land is er speciaal voor kleintjes van 4 tot 6 jaar. Op deze leuke speelplek ga je met de kinderen op avontuur en leer je tegelijkertijd over de zeven verleidingstechnieken van de media. Waarom wil jouw kind alleen maar Mega Mindy-hagelslag op brood? En waarom stelt Dora altijd een vraag? Ook erg leerzaam voor ouders!

 

3. Corpus (Oegstgeest)

Voor de iets oudere kinderen van 8 jaar en ouder is Corpus, ‘een reis door de mens’ een spannende en leerzame activiteit. In deze spectaculaire attractie word je in een uur rondgeleid door een uitvergroot lichaam. Je leert zo alles over de werking van het menselijk lichaam en wat het nodig heeft om gezond te blijven. Superspannend én leerzaam. Na de rondleiding kunnen kinderen in de interactieve medische infotheek allerlei leuke spelletjes en testjes doen.

 

4. Naturalis (Leiden)

Bij het Naturalis Biodiversity Center in Leiden ontdek je met het hele gezin de wonderen van de natuur. Ontdek het ontstaan van de aarde in de vaste tentoonstelling van het museum. Bewonder bijvoorbeeld het echte skelet van een 6 meter lange Plateosaurus. En wat dacht je van het 2,5 meter grote blad van een reuzewaterlelie of echte botten van de Dodo? Naast wisselende exposities, rondleidingen en interactieve activiteiten zijn er ook mogelijkheden voor kinderfeestjes.

 

5. De Ontdekhoek (diverse plaatsen) 

De ontdekhoek is er speciaal voor kinderen van 4 tot 14 jaar op een aantal plekken door het land. In de werkplaatsen in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Zwolle kunnen kinderen zelf zeep maken, chips bakken, een dijk bouwen, foto’s ontwikkelen; met een keuze tussen zo’n 30 leerzame activiteiten zal geen enkel kind zich hier vervelen. Alles gebeurt in een veilige, speelse omgeving, waar de kinderen ongemerkt heel wat opsteken van de verschillende proefjes.

 

6. Kasteelruïne en Fluweelengrot (Valkenburg)

Een echte kasteelruïne midden in Zuid-Limburg, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding! Dwaal rond tussen de resten van het eens zo imposante middeleeuwse kasteel en ga met de kinderen op zoek naar de ondergrondse vluchtgangen die leiden naar de Fluweelengrot. Er worden speciale kinderrondleidingen gegeven waarbij de gids alles vertelt over de geheimen van mergel. Tijdens de ruïnespeurtocht en de daarbij behorende doe-opdrachten leren ze van alles over de hoogtijdagen van het kasteel.

 

7. Stripmuseum (Groningen)

Ontmoet je eigen stripheld in Groningen! Het Nederlands Stripmuseum is in 2013 benoemd tot ‘Kidsproof’. En dat is natuurlijk niet zo gek, want welk kind houdt er nu niet van stripverhalen? Het museum herbergt de grootste collectie striptekeningen, –boeken, filmpjes , spelletjes en alles wat met strips te maken heeft. Bovendien kom je in dit museum meer te weten over het maken van een strip, bekende striphelden en hun tekenaars.

 

8. Cobra museum (Amstelveen)

Het Cobra museum is hét museum voor modern kunst en hedendaagse kunst. Naast de verschillende exposities kunnen kinderen altijd terecht in het kinderatelier. Op zondag is er het inloop atelier. Helemaal in de geest van de Cobra beweging wordt er spontaan en experimenteel gewerkt aan een eigen kunstwerkje. Tegelijkertijd worden er vragen gesteld die kinderen leert welke rol kunst kan spelen in de maatschappij. Het jonge creatieve brein wordt dus flink aan het werk gezet.

 

9. Nationaal Glasmuseum (Leerdam) 

Leerdam is van oudsher de stad van de glasblazerijen. Het Nationaal Glasmuseum is hier dan ook helemaal op zijn plaats. Het museum investeert veel in de betrokkenheid van kinderen. Zo worden er dikwijls ontwerpwedstrijden uitgeschreven en heeft het museum een heuse kinderdirectie. Bij een bezoek aan het museum kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar op ontdekkingstocht door het museum, waarbij een aantal vragen moeten worden beantwoord.

 

10. Maritiem Museum (Rotterdam)

Schip Ahoy! In het Maritiem Museum ontdek je de wereld van de vroegere én hedendaagse scheepvaart . Je leert er alles over het ontstaan van wereldhaven Rotterdam in de oudste en grootste museumhaven van het land! De verschillende familietentoonstellingen vertellen op een speelse en interactieve manier over bijvoorbeeld de VOC, cruiseschepen en woonboten. Tip: tijdens de schoolvakanties organiseert het museum veel extra activiteiten voor zijn jonge bezoekers, zoals spannende vertellingen, knutselworkshops en speurtochten.

 

Bron: Uitmetkorting.nl

 

Meer leuke Eropuit-tips vind je op Reiskrant.nl/Eropuit