Nieuws/Binnenland

Agenten vermomd voor rechter om dood Mike Stok

De agenten die vandaag terechtstaan voor de dood op de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok, zijn voorafgaand aan de rechtszaak zo ernstig bedreigd dat ze vermomd met pruiken, baarden en grime in het beklaagdenbankje hebben plaatsgenomen.

De belangstelling voor de rechtszaak tegen de twee politieagenten die de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok in 2013 doodschoten, is erg groot. Tientallen mensen zijn donderdag op komen dagen om de zaak bij te wonen: nabestaanden, maar ook veel andere belangstellenden. Veel politiemensen zijn aanwezig om de twee agenten te steunen.

Bij het incident was ook een derde agent betrokken. Hij loste alleen een waarschuwingsschot en stond vandaag niet terecht.

Angst voor represailles

De agenten zijn vermomd met pruik, baard en grime, uit angst voor represailles. Na de dood van de Feyenoordsupporters werden de agenten meerdere malen bedreigd.

De agenten, een man en een vrouw, geconfronteerd met de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Hij zou met een tomahawk, een strijdbijl, hebben gezwaaid en rende weg. Feyenoordsupporter Stok had ruzie met twee vrouwelijke stadswachten die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

'Ongeleid projectiel'

De agent die het dodelijke schot loste kreeg donderdag als eerste het woord. Hij benadrukte dat hij ,,dit nooit heeft gewild'. Hij vertelde waarom hij had geschoten. Hij beschreef de wegrennende en verwilderde Stok als een ,,ongeleid projectiel'' die dwars door tuinen en een schutting heen liep en ongecontroleerde bewegingen maakte.

De nog jonge agent dacht dat Stok een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets zou kunnen aandoen. Het risico dat burgers zouden lopen als hij niet in zou ingrijpen, schatte hij in als zeer groot. In zijn beleving had Stok een soort hakbijl bij zich. Dat bleek later een stok met een handvat en een metalen uiteinde. Tijdens de zitting zei een van de agenten: ,,Ik draaide me om en Mike Stok rende met wilde, slaande bewegingen met een slagvoorwerp op me af.''

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 dat de agenten volgens de regels hadden gehandeld. Maar de nabestaanden van Stok waren het niet eens met die beslissing. Het gerechtshof besloot dat de twee agenten toch terecht moesten staan, omdat niet vaststaat dat het gebruikte geweld gerechtvaardigd was. In de tussentijd zijn de agenten gewoon aan het werk geweest.