Nieuws/Binnenland
67041124
Binnenland

Verdachte (17) berecht als volwassene voor moord in Middelburg

De rechtbank in Middelburg.

De rechtbank in Middelburg.

MIDDELBURG - Voor het doodsteken van de 15-jarige Tim van der Steen heeft de rechtbank in Middelburg dinsdag twee minderjarige broers veroordeeld. De oudste van zeventien krijgt twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. Zijn jongere broer van zestien krijgt voor de moord een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. De oudste is volgens het volwassenenstrafrecht berecht, omdat de rechtbank een tbs-maatregel nodig vindt.

De rechtbank in Middelburg.

De rechtbank in Middelburg.

Tim van der Steen uit Middelburg werd op 9 januari zwaargewond gevonden met meerdere steekwonden. De steekpartij had rond het middaguur plaatsgevonden tussen de Meanderlaan en De Overloper in de Zeeuwse stad. Het slachtoffer overleed drie dagen later in het ziekenhuis.

50 euro

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank gevraagd de oudste verdachte te berechten als volwassene en eiste twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tim zou bij de oudste verdachte een schuld hebben van 50 euro, die hij steeds maar niet terugbetaalde. Toen de jongste verdachte hiervan hoorde, heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij hem dood wilde maken, vermeldt het rechtbankvonnis.

De oudste verdachte besloot een afspraak te maken en nam zijn jongere broer mee. De jongste stak Tim volgens de rechtbank vele malen met een survivalmes dat hij kort daarvoor van zijn broer had gekregen. De oudste verdachte hield zijn broertje niet tegen. Daarna renden ze weg en lieten Tim zwaargewond achter.

Zeer ernstig delict

De broers waren ten tijde van de dodelijke steekpartij 15 en 16 jaar. Het is zeer uitzonderlijk dat het volwassenenrecht wordt toegepast op minderjarigen. Dat kan bij verdachten van 16 en 17 jaar alleen bij een zeer ernstig delict.

De rechtbank besloot dit bij de oudste te doen, omdat jeugd-tbs niet past „bij de ernst en complexiteit van zijn problematiek.” Bij het bepalen van de lengte van de gevangenisstraf zegt de rechtbank rekening te hebben gehouden met zijn jonge leeftijd, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en het belang om snel te starten met de tbs-behandeling. „De rechtbank zoekt aansluiting bij de maximale duur van detentie die binnen het jeugdstrafrecht aan 16- en 17-jarigen kan worden opgelegd.”