670462
Binnenland

Drukke winkels bij gratis auto stallen

’Vrij parkeren’

Winkels in steden die stoppen met het vragen van parkeergeld, kunnen een mooie bonus tegemoet zien: de binnenstad zal dan weer vollopen. In de Britse plaats Cardigan zien ze het voor hun neus gebeuren.

De parkeermeters in de stad in Wales zijn al weken kapot. Dat blijkt inmiddels een geluk bij een ongeluk, want het leidt tot veel meer bezoekers en een omzetstijging van 50% voor winkeliers en horeca. De levendigheid is terug in de stad.

„Dat moet een stimulans zijn voor gemeenten om ook gratis parkeertijden in te voeren”, zegt retail-deskundige en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit.

Ook hier staat bij veel winkeliers het water tot de lippen. Er is zelfs een aanzienlijk deel van de detaillisten dat niet meer geld binnenkrijgt dan een minimuminkomen. Dat komt mede door het teruglopende winkelbezoek, maar ook door de toegenomen gemeentelijke belastingen.

Gastvrijheid

„Consumenten blijven weg als ze bij een bezoekje aan de binnenstad een paar tientjes voor parkeren moeten aftikken”, zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. „Dan voel je je als consument al snel gepakt. Parkeerplaatsen horen het visitekaartje te zijn voor de binnenstad. Peperdure plekken horen niet bij gastvrijheid.”

Overigens staat het voorbeeld van het Britse Cardigan niet op zichzelf. „In Nijmegen was er een tijd geleden een storing in het betaalsysteem van de parkeermeters. En dat leidde tot meer bezoekers”, herinnert Van Golberdinge zich. „En in Winschoten is onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat lagere tarieven of gratis parkeren goed is voor de middenstand.”

Lees ook: 'Maand gratis parkeren in binnensteden'