Nieuws
670483
Nieuws

Open brief

Lieve Ferry

"Zo is je ster rijzend en stralend, zo donder je van je voetstuk af. Moet je voor de hele natie vertellen dat het even niet lekker gaat in je leven. Dat is iets wat je niemand gunt. Tenminste, dat zegt mijn moederhart. Laat dat hele opvoedkundige er maar even vanaf.

Laat ik maar heel eerlijk beginnen: ik ben geen fan van het programma waar je dagelijks in te zien bent. Niet omdat ik er op tegen ben, maar het boeit me gewoon niet. Ik heb niets tegen jullie, maar ook niets met. En toch weet ik wie wie is en zelfs de globale verhaallijn is me bekend. Dat is ronduit knap van de makers en het hele PR- en marketingapparaat dat achter jullie staat. En daar hebben jullie waarschijnlijk ook de duizenden fans aan te danken.

En jij je rol – die je er door déze rol gratis bij hebt gekregen – als Nederlandse Opper Uit de Kast Komer. Want dat was toch waarmee je ooit alle kranten hebt gehaald? Mannenliefde in GTST? Waarmee je een Gay-award ontving en in één klap het gezicht werd van de homo-emancipatie?

Dat is het moment dat ik je wel een beetje ben gaan volgen. Want ik vond het stoer. Het is niet niks om op deze manier de barricaden op te gaan. En regelmatig dacht ik – en daar heb je dat moederhart weer – wat zal dat jochie een boel over zich heen krijgen…

Negatieve reacties, maar ook als held op een schild gehesen worden waarvan elke volwassene weet dat het sterke benen zijn die de weelde van het sterrendom kunnen dragen. En dat heeft niets met leeftijd, bescheidenheid of relativering te maken.

En nu ben je dus van dat schild gevallen, nee: gedonderd. Samen met de roem zijn er feestpoeders en –pillen je leven binnengedrongen. Je bent voor je opdrachtgever onbetrouwbaar geworden en je zult je leven weer op de rit moeten zien te krijgen.

Dat gaat een hard gelag worden, lieve Ferry. Een zware strijd met een lelijk en giftig monster én met jezelf. En dan huilt mijn hart, want hoe vaak heb je al gedacht dat je aan de slag moest gaan met jezelf? Hoeveel ruzies heb je al achter de rug met de mensen die écht om je geven? Die zich zorgen hebben gemaakt en zagen dat er iets niet in de haak was?

Er zal ook nu veel gekrakeel om je heen zijn. Je moet nog voor maanden je rol vervullen terwijl iedereen weet dat je niet meer die stralende ster van ooit bent.

Ik wens je liefdevolle armen toe van mensen die van je houden. Die altijd door al die roem heen hebben kunnen kijken en die de strijd sámen met jou aan durven gaan. Mensen die ruzie met je durven maken en die het lef hebben om je los te laten.   

Dat gaat wel iets langer duren dan een paar weekjes vakantie. Maar hee… misschien kun je deze levenservaring wel gebruiken om een Opper Afgekickte Sterke Man te worden… Met als grote verschil dat je benen – met deze levenservaring - dan wél de weelde kunnen dragen. Omdat jij je op geen enkel schild meer laat hijsen en lekker met je beide beentjes op de grond blijft staan.

Het ga je goed, Ferry!"

- VROUW opvoeddeskundige Marina van der Wal