Nieuws/Buitenland
67061991
Buitenland

Trump voor het eerst weer in het openbaar gezien

BETHESDA - President Trump heeft zich voor het eerst sinds zijn ziekenhuisopname weer buiten laten zien. Hij maakte met de auto een kort rondje buiten de hekken van het Walter Reed Militaire ziekenhuis langs zijn supporters die daar al dagenlang bivakkeren.

In een zwarte SUV reed Trump langzaam langs de tientallen supporters die daar al sinds vrijdag staan. Ze juichten hem toe en zwaaiden met Amerikaanse en Trump-vlaggen. Trump zwaaide vanachter het raam. Zijn mond en neus waren bedekt door een mondkapje. Er zaten FBI-agenten met mondkapjes bij hem in de auto.

Tekst loopt verder onder video.

Trump kondigde het verrassingsbezoek aan in een 1 minuut durend filmpje op Twitter. Trump leek meer energie te hebben dan in zijn vorige video. Hij bedankte zijn supporters „fantastische patriotten” en kon weer aan de verkiezingen denken. „Mensen houden van wat wij hebben gedaan. We krijgen meer enthousiasme dan wie dan ook.”

School

Hij zei veel geleerd te hebben over corona. „Het was een interessante ervaring. Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan, dit is de echte school, niet uit een boek. En ik begrijp het nu. Ik snap het. Het is iets heel interessants. En ik laat jullie er snel meer over weten.”

Er was ook kritiek op Trumps korte ritje. Een arts die ook aan het Walter Reed ziekenhuis is verbonden, zegt dat alle personen in de auto nu 14 dagen in quarantaine moeten vanwege „die compleet onnodige presidentiële drive-by.”

Luister ook naar de Telegraaf-podcast over de Amerikaanse verkiezingen ’Trump vs. Biden - de strijd’:

FBI

Volgens dokter James Phillips lopen de FBI-agenten in de auto nu kans om ziek te worden, en kunnen ze doodgaan. „In opdracht van Trump wagen zij hun levens voor theater. Dit is gekkenwerk.” Ook (voormalige) FBI-agenten klagen, anoniem, tegen Amerikaanse media. Volgens het Witte Huis zijn „noodzakelijke voorzorgsmaatregelen” getroffen.

Het Witte Huis waarschuwt nu om medewerkers die symptomen voor corona hebben, thuis te blijven. „Alsjeblieft blijf thuis totdat je geen symptomen meer hebt”, staat in een email die naar alle medewerkers is gegaan. Ook wordt aangeraden om thuis te werken bij twijfel. Het Witte Huis wil niet zeggen hoeveel medewerkers positief hebben getest voor het virus.