Nieuws/Buitenland
671114
Buitenland

Hollande in actie voor veeteelt en zuivel

De Franse president François Hollande heeft dinsdag aangekondigd dat de regering structureel gaat ingrijpen in de crisis in de veeteelt en de zuivelsector. Veeboeren blokkeren op een aantal plaatsen met tractors het verkeer, onder meer bij het toeristische schiereiland Mont-Saint-Michel in het zuiden van Normandië. Ze protesteren tegen het huidige prijzenbeleid waarbij ze naar eigen zeggen verlies maken met hun vee, terwijl tussenhandelaren en voedselfabrikanten geen verlies lijden ondanks de lage vleesprijzen.

Hollande komt naar eigen zeggen woensdag met een plan dat de Franse boeren moet helpen. De minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, gaat dinsdagmiddag naar het Normandische Caen om de gemoederen te sussen en met boerenorganisaties te overleggen. Le Foll had eerder het overleg met de boze boeren voor donderdag gepland, maar aangezien die hebben beloofd de wegblokkades op te heffen als hij meteen komt, gaat Le Foll dinsdag.

De meeste grote veeboeren zijn in het westen van het land gevestigd. Le Foll omschreef de toestand in het weekend als een ernstige landbouwcrisis. Van de veehouders die in het land ongeveer 25.000 boerderijen runnen, staat er zeker één op de tien voor een bankroet. Le Foll heeft beloofd hier ook met de bankensector o