Nieuws/Buitenland
671135
Buitenland

Rusland wil Amerikanen opleiden op de Krim

Rusland is van plan de training van astronauten voor het International Space Station (ISS) te verplaatsen naar de Krim. Saillant detail is dat de Russen ook Amerikanen opleiden. Het besluit brengt de Verenigde Staten in verlegenheid omdat die de annexatie van het schiereiland door Rusland niet erkennen en de Krim beschouwen als Oekraïens grondgebied.

Het besluit van Moskou ondermijnt de Russisch-Amerikaanse ruimtesamenwerking, schrijft de Russische krant The Moscow Times dinsdag. In de tijd van de Sovjetunie werd de Krim al gebruikt om er kosmonauten te trainen voor landingen en overlevingstactieken. Nadat Oekraïne in augustus 1991 zelfstandig werd, verhuisden de Russen hun opleiding naar een complex even buiten Moskou.

De Amerikaanse ambassade in de Russische hoofdstad weigerde commentaar op het voornemen. Het hoofd van de NASA in Moskou verklaarde nog niets te weten van het plan.

Het ruimtestation ISS werd door verscheidene landen gebouwd. Het draait sinds 1998 in een baan om de aarde en wordt sedert 2000 permanent bewoond.