Nieuws/Binnenland
671183
Binnenland

'Rijbewijs sneller terug na psychose'

Mensen met stemmingsstoornissen, schizofrenie en psychosen hoeven niet per se minstens een jaar hun rijbewijs in te leveren. Die periode kan korter, adviseert de Gezondheidsraad aan de minister van Infrastructuur en Milieu. De raad neemt daarmee de voorstellen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie over. Volgens deze organisatie waren de wetenschap en de behandelmethodes de laatste jaren flink ontwikkeld, terwijl de regels niet mee aangepast zijn.

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie om mensen met een stemmingsstoornis alleen rijongeschikt te verklaren tijdens de acute fase van hun aandoening. Daarna is autorijden weer mogelijk. Nu geldt nog een termijn van minstens een jaar dat deze mensen geen auto mogen rijden.

Ook voor mensen die een psychose hebben gehad, kan de termijn van het rijverbod verkort worden van twee jaar naar zes maanden na klinisch herstel. De raad vindt ook dat mensen die eenmalig een psychose hebben doorgemaakt niet langer volledig uitgesloten hoeven te worden van beroepsmatig gebruik van het rijbewijs.