Nieuws/Buitenland
671257
Buitenland

Trump aan kop in peiling

De Amerikaanse miljardair Donald Trump doet het ondanks zijn fel omstreden uitspraken goed in opiniepeilingen. In een peiling onder mogelijk Republikeins stemmende kiezers voor de Washington Post en omroep ABC sprak 24 procent zijn voorkeur voor Trump uit. Op de tweede plaats eindigde in de peiling de gouverneur van de staat Wisconsin, de Republikein Scott Walker met 13 procent. De Republikeinse ex-gouverneur van Florida, Jeb Bush, kreeg de steun van slechts 12 procent van de ondervraagden.

Trump strooit met beledigingen aan het adres van onder anderen Amerikanen van Mexicaanse komaf en Republikeinse kopstukken zoals Mitt Romney, Rick Perry en John McCain. De peiling is volgens de The Washington Post gehouden net voor in het nieuws kwam dat Trump veteraan McCain grof had beledigd over diens tijd als krijgsgevangene in de Vietnam-oorlog.

Er hebben zich al vijftien Republikeinen aangediend als presidentskandidaat en verwacht wordt dat er meer volgen. De partij moet 18-21 juli volgend jaar de presidentskandidaat en diens plaatsvervanger kiezen op de Nationale Republikeinse Conventie in Cleveland. In november dat jaar zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.