Nieuws/Binnenland
671285
Binnenland

Deskundige: Voorlichting aan agenten ontoereikend

’Politieleiding te vaag over gebruik geweld’

Alle oproer in politieland over de veroordeling van een diender die een man neerschoot, had voorkomen kunnen worden als de leiding van de politie agenten beter zou voorlichten over hun bevoegdheden en de momenten waarop het gebruik van geweld is toegestaan.

„Agenten handelen nu te veel vanuit de gedachte: Ik ben van de politie, dús ik mag geweld gebruiken. Maar dat mag geen automatisme zijn.” Dat zegt mr. drs. Frank Scheffer naar aanleiding van alle commotie rond de veroordeling tot twee jaar cel van een agent die in Kerkrade de bijrijder neerschoot van de man die hij wilde aanhouden. De rechtbank oordeelde dat de agent geen gevaar liep, en dus niet had mogen schieten.

Scheffer was dertig jaar politieman en maakte aan den lijve situaties mee waarin de politie zich gedwongen zag om geweld te gebruiken.

Hij schreef er een scriptie over en werkte mee aan de huidige instructie waarin staat wanneer agenten geweld mogen gebruiken. Aan die instructie mankeert volgens hem niets. Wél aan de voorlichting daarover aan agenten. „Agenten moeten vooraf weten dat hun werkwijze ertoe kan leiden dat ze strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. De agent in Kerkrade komt daar achteraf achter en is voor het leven getekend.”

Lees het hele artikel hier.