Nieuws/Binnenland
671556141
Binnenland

’Brandend verlangen’

Herdenking Indië

Archieffoto herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond

Archieffoto herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond

DEN HAAG - ’Brandend verlangen’ is donderdag het thema van de nationale herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Voor de honderdduizenden Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog meemaakten in voormalig Nederlands-Indië en hun kinderen en kleinkinderen is de oorlog nog lang niet voorbij. Het gedwongen vertrek uit het moederland heeft een fantoompijn veroorzaakt, die generatie na generatie blijft schrijnen.

Archieffoto herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond

Archieffoto herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond

Dat zei dichter en schrijver Ellen Deckwitz tijdens de zeer drukbezochte nationale herdenking van de Japanse capitulatie, donderdag precies 74 jaar geleden. Want terwijl op 15 augustus 1944 voor delen van Nederland de bevrijding voor de deur stond, was die in Nederlands-Indië nog ver weg. Het zou nog precies een jaar duren voordat het in het hele Koninkrijk der Nederlanden vrede was.

’Uitzichtloos’

„De ellende nam 74 jaar geleden alleen maar toe, zowel binnen als buiten de kampen. Het verlangen naar vrede en veiligheid werd steeds vuriger”, aldus de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. „Het was een eindeloze ellende. Die periode moet uitzichtloos zijn geweest”, zegt stichtingsvoorzitter Erry Stoové.

Bij het Indisch Monument in Den Haag hebben jongere generaties ditmaal een hoofdrol. Dichter en schrijver Ellen Deckwitz (37) spreekt over de rol die het kampverleden speelde in het leven van haar moeder en grootmoeder. De Haagse scholier Jésaja Gunawan (18) vertelt over zijn familiegeschiedenis.

Na de kransleggingen bij het monument is er een defilé en aansluitend een programma voor oud-Indische gasten.

Op een aantal andere plekken in Nederland is donderdag ook een herdenking, omdat niet alle oud-Indiërs meer in staat zijn om naar Den Haag te reizen.

Volgens de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 wonen er op dit moment in Nederland ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië.

Lees hieronder de tweets van onze verslaggever terug: