Nieuws/Binnenland
672301475
Binnenland

Politie Rotterdam heeft drukke avond

75 Union Berlin-fans opgepakt, fans klagen over politie: ’Op ons gespuugd’

Spelers van Feyenoord vieren de overwinning tijdens de Conference League wedstrijd tussen Feyenoord en Union Berlin.

Spelers van Feyenoord vieren de overwinning tijdens de Conference League wedstrijd tussen Feyenoord en Union Berlin.

ROTTERDAM - De politie heeft voor de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Union Berlin een groep van 59 Duitse fans aangehouden in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Volgens een woordvoerder van de politie was de groep uit op een confrontatie met Feyenoord-fans. Later werden bij een andere groep nog zestien supporters aangehouden. Sommigen werden gebeten door een politiehond en raakten gewond. De supporters zelf klagen over mishandeling door de politie. „We zijn behandeld als beesten.”

Spelers van Feyenoord vieren de overwinning tijdens de Conference League wedstrijd tussen Feyenoord en Union Berlin.

Spelers van Feyenoord vieren de overwinning tijdens de Conference League wedstrijd tussen Feyenoord en Union Berlin.

De eerste actie van de politie was het arresteren van een grote groep ’fans’.

„De fans hadden allerlei spullen bij zich die er op duidden dat zij de confrontatie aan wilden gaan. Ze liepen in de wijk Lombardijen een bepaalde route, en waren op weg naar Feyenoord-cafés. Dat was voor ons, in overleg met het Openbaar Ministerie, genoeg aanleiding om de groep aan te houden”, aldus de politiewoordvoerder.

De zestig arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau en zitten vast.

Tweede incident

Het werd donderdagavond later ook nog onrustig bij De Kuip, toen een groep van honderden Duitse supporters in een optocht vanaf de Oude Haven richting het stadion liep, een zogeheten ’corteo’. De Mobiele Eenheid begeleidde de stoet. „Toen die stoet op de Oranjeboomstraat te langgerekt werd, vroeg de ME de kopgroep om even te wachten, zodat de rest kon aansluiten. Dat viel in verkeerde aarde. De kopgroep begon op de ME in te slaan”, aldus de woordvoerder.

De ME heeft vervolgens de orde hersteld door met wapenstokken terug te slaan, zegt de politie.

Honden bijten

In de buurt van de stoet was ook een agent met een hond aanwezig. In het tumult zijn drie Duitse supporters en één ME’er door de hond gebeten, zo stelt de politie. Zij zijn door ambulancepersoneel nagekeken en behandeld.

Omdat de tocht vanaf de Oude Haven lang duurde, moest een deel van de supportersgroep vervolgens tijdens de wedstrijd voor het stadion wachten om binnen te komen. Tijdens het wachten staken de supporters vuurwerk af. Een politiepaard schrok daarvan, waardoor het paard en de agent allebei vielen en lichtgewond raakten.

Union: Rotterdamse politie wreed

De Union-fans hebben een andere lezing. Zij beklagen zich over hardhandig en geweldadig politieoptreden van het Rotterdamse corps. De politie was ’zeer agressief’ en heeft ’meerdere mensen verwond’, aldus supporterscollectief Eiserne Hilfe. Een van de supporters zou naar het ziekenhuis zijn gebracht na een aanval van een politiehond.

Volgens de fans zouden sommigen in de politiebusjes, na hun arrestaties, zijn geslagen en bespuugd. „Zij voelen zich behandeld als dieren”, aldus de vereniging.

„Als wij vechtende mensen aanhouden, kan het voorkomen dat dat - voor hun eigen veiligheid en de onze - hardhandig gebeurt”, reageert een politiewoordvoerder op de beschuldigingen. „Het hoort erbij dat we een wapenstok gebruiken. Maar spugen? Absoluut niet. Dat het met duw- en trekwerk eraan toegaat, kun je je voorstellen.”

Clubleiding Union

In de aanloop naar het duel in de Conference League deed zich in Rotterdam woensdagavond ook een incident voor. Een groep hooligans viel een delegatie van de Duitse club aan in een horecagelegenheid in het centrum van de stad. Daarbij werd de groep van 25 personen, onder wie voorzitter Dirk Zingler en directielid Oskar Kosche, met stoelen en glazen bekogeld. Eén vrouw uit het Duitse gezelschap raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis.

Feyenoord won donderdagavond in De Kuip met 3-1 van de nummer 5 van de Bundesliga.