Nieuws/Buitenland
672703145
Buitenland

Zuid-Afrikaanse trofeejager (55) in koelen bloede doodgeschoten: ’Karma’

Riaan Naudé (55), een beruchte ’trofeejager’, blijkt in Zuid-Afrika nu zelf doodgeschoten te zijn. Of de koelbloedige afrekening iets te maken heeft met zijn omstreden werk is nog niet duidelijk. Dierenactivisten tonen weinig medelijden met de jager die namens Pro Africa Hunt tal van beesten afschoot ter vermaak.

De Zuid-Afrikaanse Naudé organiseerde jachtsafari’s voor toeristen met een dikke portemonnee. Met de geschoten dieren wordt vervolgens gepronkt op sociale media, tot woede van dierenliefhebbers. Naudé is volgens Afrikaanse media nu zelf vermoord door twee onbekende mannen. Hij stond op dat moment, op 8 juni in de buurt van het noordelijk gelegen Mokopane, met pech langs de kant van de weg. Zijn identiteit is onlangs pas bekend geworden.

De moordenaar schoot Naudé van zeer dichtbij met een kogel door het hoofd, aldus een getuige. Hij zag twee mannen met hun auto stoppen naast de auto van Naudé, hoorde een schot en zag de witte auto met de daders wegscheuren van plaats delict. Vermoedelijk namen ze één van de wapens van Naudé mee. „De politie vond twee jachtgeweren, munitie, kleding, water, een fles whisky en een pyjama in de auto van de overledene. Het lijkt erop dat hij aan het jagen was’, zegt woordvoerder Mamphaswa Seabi van de Zuid-Afrikaanse politie.

Veel vijanden

De moord wordt verder onderzocht. Dat de 55-jarige man op sociale media als Instagram en Facebook graag pronkte met de dode olifanten, giraffen, leeuwen die hij samen met de welgestelde klanten van zijn jachtbedrijf Pro Hunt Africa schoot, maakte hem tot vijand nummer één van veel dierenliefhebbers. De slogan van de jachtclub? ’Het bedrijf dat jouw Afrikaanse droom waarmaakt.’

Het jachttoerisme levert Afrikaanse landen veel geld op, ook voor natuuronderhoud. Op de website van het jachtsafaribedrijf in de buurt van natuurreservaat Kruger Park staan de dagtarieven per dag en de lijst met prijzen per dier. Het schieten van een zebra kost een kleine duizend euro, voor de jacht op een krokodil betaalden de klanten van Naudé 2000 euro. Voor een leeuw, neushoorn, buffel, olifant of luipaard moet je volgens de website de prijs aanvragen.

Wraak

„Tijd om een uitstekende fles champagne open te trekken.” „Karma.” „Is er een foto waarop de moordenaar poseert met het lichaam van Naudé als jachttrofee, zoals de man zelf deed met al die honderden bedreigde dieren die hij afmaakte?” Het is slechts een greep van de commentaren op sociale media die verschijnen bij berichten over de moord op Naudé.