Nieuws/Binnenland

Hardere aanpak antidemocratische organisaties

Propaganda van de Islamitische staat.

Propaganda van de Islamitische staat.

Hollandse hoogte

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet wil antidemocratische organisaties harder aanpakken. Hiervoor komt er volgens ingewijden een expliciet verbod in de wet op radicale clubs die de democratische rechtsstaat omver willen werpen.

Propaganda van de Islamitische staat.

Propaganda van de Islamitische staat.

Hollandse hoogte

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben tijdens de onderhandelingen gesproken over mogelijke maatregelen tegen bijvoorbeeld radicaalislamitische of extreemrechtse organisaties die tegen de democratie zijn. Hieraan zaten veel juridische haken en ogen.

De partijen hebben nu in het regeerakkoord afgesproken dat artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek wordt aangepast. Hierin staat dat de rechter een organisatie kan verbieden en ontbinden als de bezigheden en het doel in strijd zijn met de openbare orde. Dat wordt uitgebreid met antidemocratische organisaties.

Het CDA kwam eerder met een voorstel om groeperingen die de democratie omver willen werpen te verbieden, maar dat haalde het niet. De partij wees erop dat sommigen gebruikmaken van het recht om bijvoorbeeld een politieke partij op te richten en te demonstreren, met als doel dat die rechten voor anderen worden afgeschaft.

Bekijk meer van