Nieuws/Binnenland
67343986
Binnenland

Weerbureaus waarschuwen:

’Morgen erg drukke ochtend- en avondspits’

AMSTERDAM - Het onstuimige herfstweer heeft zondag al recordhoeveelheden aan water uit de hemel laten storten, maar de weergoden zitten ons dinsdag ook dwars. Zowel de ochtend- als avondspits beloven zwaar te worden.

Zowel ’s ochtends als in de namiddag zal het op veel plaatsen regenen. Vooral de avondspits zal fors drukker zijn dan gebruikelijk, melden verschillende weerbureaus.

„Tijdens de ochtendspits komt de Randstad er mogelijk goed vanaf en valt de meeste regen in het noorden en oosten”, meldt Weeronline. Maar in de middag en in de avond zal het hele land eraan moeten geloven. „Dan kunnen felle buien met onweer ontstaan.”

Er is nog een bijkomend nadeel. „Omdat het regent, gaan veel mensen met de auto in plaats van de fiets”, aldus Weerplaza. Daardoor kan het extra druk zijn. „Ook valt de meeste regen precies in de drukste regio van het land.”

Afgelopen zondag: nat in noorden

Het is al dagenlang uitzonderlijk nat. In de provincie Groningen viel zondag regionaal liefst 40 millimeter. Dat is net zoveel als normaal in een halve septembermaand valt, meldde Weeronline.

De meeste regen viel in de Groningse plaatsen Delfzijl, Ten Boer en Bedum, met circa 45 millimeter sinds de nacht van zaterdag op zondag. Elders in het noorden en midden van het land werd 20 tot 35 millimeter gemeten.

Zuiden beter

Overigens is het in Groningen al de hele maand nat: sinds 1 september viel regionaal ruim 150 millimeter. Het contrast met andere delen van ons land is groot. In het zuidoosten van Brabant en Midden-Limburg viel de hele maand slechts 30 tot 40 millimeter.