Nieuws/Binnenland
673681
Binnenland

Arrestant is notoire zedenpleger Michael P. (27)

Man opgepakt in verband met vermissing Anne Faber

Amsterdam - UPDATE 20.45 uur - In verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht is een verdachte aangehouden. Het gaat om de 27-jarige Michael P. uit Den Dolder. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Faber. Ze is nog steeds vermist.

P. heeft in 2010 tijdens Koninginnedag in Nijkerk twee meisjes van 16 en 17 jaar oud verkracht. Michael komt oorspronkelijk uit Zeewolde. Hij verklaarde destijds in de rechtbank trots te zijn op zijn actie.

Heb jij tips over de vermissing van Anne Faber? Mail dan De Telegraaf op [email protected].

Duivels dilemma

Justitie zat met een duivels dilemma. Woordvoerster Mary Hallenbeek: „We hebben gewacht met zijn aanhouding om te kijken of hij ons bij Anne kon brengen. Uiteindelijk hebben we hem toch aangehouden. Bij langer wachten bestaat dat hij opnieuw toeslaat, vlucht, of zichzelf iets aandoet.”

De verdachte is geen tbs’er, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Hij zit na zijn aanhouding in beperkingen, dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat.

’Geleidelijk aan het terugkeren’

Michael P. zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten, en zit in een forensisch psychiatrische afdeling van de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Hij was zoals de politie het omschrijft, „geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving”.

Wat het regime van de kliniek op dat gebied precies was is niet bekend, aldus een woordvoerder van de politie. De familie van Anne is op de hoogte gebracht van de aanhouding.

Maandag alsnog opgepakt

Rechercheurs kregen hem zondag in het vizier. Op basis van wat, zegt de politie niet. Wel is duidelijk dat de politie de man in de gaten hield in de hoop dat Faber zo kon worden teruggevonden. Toen dat niet gebeurde, werd hij maandag alsnog opgepakt.

De man zou zijn aangehouden bij Altrecht Aventurijn. Of de man met verlof was toen Faber verdween, weet een woordvoerster van Altrecht GGZ, waarvan Aventurijn een dochterorganisatie is, niet.

Behandelingen

Aventurijn meldt op de eigen website mensen te behandelen met psychiatrische stoornissen die in de problemen zijn geraakt „omdat zij door hun gedrag andere mensen of zichzelf schade toebrengen.” „Sommige mensen worden behandeld in opdracht van justitie omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd.”

Aventurijn werkt aan „het versterken van haar patiënten, zodat ze maatschappelijk kunnen re-integreren.” Ook moet „het gedrag dat tot delicten leidt” verminderen. De kliniek bestaat uit een aantal gebouwen en de omgeving is maandagavond met rood-witte linten afgezet. Binnen doet de politie onderzoek, buiten wordt een aantal journalisten en fotografen op afstand gehouden.

Zoektocht gaat door

De verdachte wordt verhoord en de politie gaat zijn gangen na, vanaf de vermissing van Anne op vrijdag 29 september. De zoekactie van politie, vrijwilligers en defensie gaat onverminderd door.

Belangrijkste doel van het onderzoek is nu erachter komen waar Faber is en wat de betrokkenheid van de verdachte is bij haar vermissing, stelt de politie. Volgens de politiewoordvoerder „kantelt” het zoekgebied nu „naar de richting waar de man verblijft.”

Fietstocht

Faber is spoorloos sinds een fietstocht. In en rond Huis ter Heide (gemeente Zeist) wordt al dagen naar haar gezocht. Afgelopen week werd in Huis ter Heide de jas gevonden van de vermiste vrouw.

Donderdagavond werd in de vijver bij Huis ter Heide een omafiets gevonden die hoogstwaarschijnlijk van haar is. Vrijdag werd een rugzak aangetroffen die waarschijnlijk van Anne is.

’Anne vinden gaat boven alles’

De burgemeesters van de betreffende gemeenten, Jan van Zanen van Utrecht en Koos Janssen van Zeist, zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen rond de vermissing van Anne. Koos Janssen zegt dat er met de aanhouding nog geen einde komt aan de onzekerheid.

„Ik voel mij zeer begaan bij de ontwikkelingen rond de vermissing van Anne. Familierechercheurs van de politie hebben vanmiddag de familie van Anne geïnformeerd over de aanhouding. De familie en vrienden zitten al heel lang in onzekerheid. Aan die grote onzekerheid komt met de aanhouding helaas nog geen einde. Want alles blijft erop gericht om Anne te vinden. De hulpdiensten stellen daartoe alles in het werk. Vele vrijwilligers helpen daarbij. We leven en helpen onverminderd mee met de familie. Anne vinden gaat boven alles”, aldus Janssen.

Volg de zoektocht via de tweets van verslaggever Niels Kalkman.